Венелин Захариев представя камерна изложба в библиотеката на Монтана

Венелин Захариев представя камерна изложба в библиотеката на Монтана

Броени дни след рождения си ден Венелин Захариев откри камерна изложба във фоайето на Регионалната библиотека „Гео Милев“. Доайенът на монтанските художници представя 26 платна. Повечето от тях са нарисувани през 2021 г. Преобладават колоритни пейзажи, претворили най-вече любимия му сезон – есента. Те са вдъхновени предимно от природата на родния му Копиловски Балкан. Две фигурални композиции по Радичков, графични портрети на Левски и Ботев, и живописни – на Галилей Симеонов и Николай Хайтов, разкриват други аспекти от творческите търсения на 83-годишния художник.

Във встъпителните си думи при откриването на изложбата директорката на библиотеката Анелия Иванова–Тодорова, каза: „Картините на Венелин Захариев разказват истории, от тях звучи музика, а посланията са закодирани с багри и форми, които всеки сам, и само със сърцето си може да разчете.“. Кметът на Община Монтана Златко Живков пък пожела на художника да не брои годините, а да продължава да рисува и да радва с творбите си. Градоначалникът припомни, че освен на интерес от страна на ценителите, Венелин Захариев се радва и на обществено признание. Доказателство за това е фактът, че той е носител на най-високото отличие – Почетния знак на Община Монтана, както и този на Община Георги Дамяново, където се намира родното му село Копиловци.

Откриването на изложбата бе поставено в музикална рамка. Триото Боян Колов, Боян Колов–Младши и Огнян Ефремов, запяха в началото популярната ария на Верди „Ла донна е мобиле”, а на финала прозвуча като послание към художника – „Многая лета“. С този сюрприз библиотеката изрази своята благодарност към Венелин Захариев затова, че я избра за домакин на поредната му изложба. Нейното фоайе се очертава като предпочитана алтернативна експозиционна площ в Монтана.

Добавена стойност на изложбата придава аранжираната витрина с публикации за Венелин Захариев в периодичния печат, книги, на чиито корици той е автор, каталози с негови творби.  

Изложбата на Венелин Захариев ще остане в библиотеката до 18 февруари. Още на откриването две от показаните картини бяха откупени.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.