ГЕРБ искат 100% компенсация за тока на общини, детски градини и домове

ГЕРБ искат 100% компенсация за тока на общини, детски градини и домове

ГЕРБ внасят в Народното събрание предложение за пълна компенсация на увеличението на електроенергията за определен кръг небитови клиенти. Ако бъде приет този компенсаторен механизъм трябва да влезе в сила със задна дата от 01.01.2022 и да бъде в сила 6 месеца.

В списъка за подпомагане влизат общините, общинските предприятия, общинските търговски дружества, детски градини, ясли, старчески домове и други обшински социални заведения. Компенсациите ще важат и за всички обекти на вероизповеданията, болници и болнични заведения, университети, училища, студентски общежития, музеи, библиотеки, училища, театри и други културни обекти.

Пред журналисти Ирена Димова, заедно с кметове на общини от област Монтана, отбеляза, че малките общини са пред колапс заради завишените сметки за ток. „Увеличението е около 2-3 пъти, а на места достига и 5,5 пъти. Това означава, че общините трябва да спрат всякаква друга дейност, за да могат да си плащат тока“, допълни Димова.

Във всички общини на област Монтана вече има режим на уличното осветление за да се пестят пари. „В Лом уличните лампи светят вечер за два часа и сутрин за два. През останалата част на нощта се спира. Вече имаме и ръст на престъпността“, каза кметът на Лом Гаврил Гаврилов.

Приемането на този механизъм ще позволи на на тези небитови потребители да продължат да изпълняват своите функции без да се налага да ги ограничават, преструктурират или прекратяват дейности.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.