Търсят най-хубаво изработената мартеница от деца в Монтана

Вижте културните събития в Монтана през месец февруари

Конкурс за изработка на мартеница организира Младежки дом – Монтана. Той носи „засуканото” име „Мартеничковчета”. Право на участие имат ученици от първи до осми клас. Те ще бъдат разпределени в две възрастови групи – I-IV и V-VIII клас.

Всеки участник сам избира вида, техниката и материалите за изработването на мартеницата. Задължително условие е  да е в някои от традиционните за нея цветове. Готовите творения могат да бъдат донесени на място в сградата на Младежкия дом или изпратени по пощата на адрес: 3400 Монтана, бул. „Трети март”98, Общински младежки дом.

Заедно с тях авторите трябва да посочат следните данни: три имена, възраст, населено място, училище,  клас, телефон и e–mail  за контакт. Близо месец имат желаещите да се включат в конкурса. Крайният  срок за участие е до 23 февруари.

Участниците  могат да се представят с до 2 броя изработени мартеници. Майсторството им ще бъде оценено от жури, което ще селектира и определи най-интересните и уникални от тях. Отличените мартеници ще бъдат включени в изложба, която ще е подредена във фоайето на Младежкия дом и виртуално във Фейсбук страницата на Общински младежки дом – Монтана/.

1-ви март е един от любимите празници на малки и големи. На този ден всеки се окичва с мартеници за добруване, за здраве, за берекет. Целта на конкурса е чрез изработването на мартеници участниците да се запознаят с българските традиции, за да се  съхранят във времето и да се предават на поколенията. Затова и мотото, което са избрали организаторите е „Да съхраним българските традиции”.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.