Ученичка на студио „Рениарт“ представя самостоятелна изложба

Ученичка на студио „Рениарт“ представя самостоятелна изложба

Сияна Джелепска откри първата си самостоятелна изложба в галерия „Кутловица“. 18-годишната художничка показва тридесет от картините, които е рисувала през последните три години.  Изобилстват пейзажите и натюрмортите, в които личат смелите опити на младата авторка в използването на маслената, акрилната и акварелната живопис и темпера. За първи път Сияна  показва рисунки в любимата й техника – батик. В изложбата намират място и цветните задачи, с които се подготвя, за да кандидаства архитектура. Бъдещите планове на дванадесетокласничката са да продължи своето образование в Италия.

Изненадата на събитието е кът, събрал всички нейни награди от национални и международни конкурси, в които е участвала по време на дванадесетгодишното си обучение по изобразително изкуство в студио „Рениарт”. Първата си диплома тя получава от Турция, когато е първи клас. Това я удовлетворява и мотивира да участва в десетки творчески състезания. Сияна определя  златния си медал от Индия, спечелен през 2018-а, като свое най-голямо постижение.

В студиото художничката преплита четки със своите преподавателки – Рени Петрова и Таня Василева, под чието напътствие тя развива таланта си. Сияна признава, че най-големият урок, който получава благодарение на учителките си, е възпитанието в любов към изкуството и в полагането на грижа за всичко, което обича. Гледайки по-големите ученици, момичето се вдъхновява и открива своето призвание. Сега самата тя помага на начинаещите художници и кандидат-студентите. „Мога да се похваля, че тя ми е като дясната ръка в студиото, особено в подготовката на кандидат-студентите.” – признава нейната преподавателка художничката Таня Василева.

„Самостоятелната изложба беше просто идея през последите няколко години, но с подкрепата на Таня знаех, че няма да съжалявам за тази стъпка.” – споделя Сияна. „Изложбата е съдържателна. Въпреки че не се обучава в художествена гимназия, Сияна показва доста добро ниво като автор.” – коментира нейната учителка.

Чрез изкуството Сияна изразява своята гледна точка. Картините й най-често избобразяват моменти от живота или от вътрешния й свят. Изкуството за нея не е просто занаят, а ежедневна терапия и потребност. Когато не рисува за изпити, момичето си почива отново с четка в ръка, рисувайки най-вече пейзажи.

През последните три години Сияна Джелепска взема активно участие в изложбите на Дружеството на художниците „Тенец” в Монтана. Тя ще се включи и в традиционната изложба на жени художнички, която се посвещава на 8 март и ще бъде открита в навечерието на празника.

Автор: Изабел Спасова /Клуб „Медии“/

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.