70 км/ч е вятърът в Монтана, от сряда се затопля

70 км/ч е вятърът в Монтана, от сряда се затопля

Умерен до силен вятър духа на територията на област Монтана в понеделник и вторник. Скоростта достигна до 70 километра в час, съобщи Леночка Ангелова, началник на ХМО Монтана:

„Това е в резултат на преминаващ атмосферен фронт и всъщност, вятърът който наблюдаваме от вчерашния ден до днес, само смени посоката, но скоростта почти остава постоянна. Вятърът беше с посока запад-югозапад и през по-голямата от денонощието чист югозапад, със скорост 15-17, с пулсации дори над 17 метра за секунда. Този умерен до силен вятър продължава на територията на областта, като всъщност сменяйки посоката си в по-голямата си част от часовете, в които наблюдаваме този вятър, той е с посока запад-северозапад, с пулсации над 17 метра за секунда, средно може да се каже в километри в час – около 70 километра в час е наблюдавания вятър на територията на областта“. 

Вятърът не е нанесъл сериозни щети в Монтанско. От сряда синоптиците очакват подобрение на времето и 9 градуса в събота.

„Над територията на областта времето ще бъде променливо до слънчево, съответно с минимални температури в сутрешните часове около 0 градуса, през деня ще достигат до 9 градуса. В четвъртък, петък, приближавайки и към почивните дни, ще се качва и дневния ход на температурите. Максимални температури се очакват до 13 градуса на територията на региона. В събота можем да говорим за сутрешни температури около 2 градуса, през деня към 9 градуса. И отново в очакване на атмосферно смущение, което ще донесе валежи от дъжд и сняг.“

В неделя се очаква температурите да се понижат. Сутрешните минимални ще са около 0 градуса, максималните ще бъдат към 6 градуса,  допълни Леночка Ангелова.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.

ИЗТОЧНИКРадио Видин