Монтана ще се преклони пред Апостола

Паметника на Васил Левски в Монтана

На 19 февруари (събота) в 10:30 ч. пред Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от Българския Северозапад ще се проведе възпоменателно честване по повод 149 г. от гибелта на Апостола на свободата. На събитието, организирано от Община Монтана, ще бъдат поднесени венци и цветя.

Регионалният исторически музей – Монтана, ще представи колекция от 12 сувенирни монети, посветени на Левски. Върху всяка от тях е представен важен момент от тежкия и изпълнен с превратности житейски път на Васил Иванов Кунчев. Той е изобразен като дякон и учител, по време на лъвския скок, на освободителната борба и изграждането на революционната мрежа, при залавянето му край Къкринското ханче, процеса и обесването. „Към всяка монета ще разкажем накратко за изобразените върху нея факти. Видеото ще бъде публикувано на 17 февруари на специализирания музеен сайт.“ – уточни директорът на институцията доц. д-р Ваня Иванова.

През седмицата Регионална библиотека „Гео Милев“ ще представя пред ученици мултимедийна презентация „По стъпките на Левски“ и ще провежда онлайн уроци, посветени на Дякона.