Повишен интерес към българската литература отчитат от библиотеката в Монтана

Повишен интерес към българската литература отчитат от библиотеката в Монтана

Повишен интерес към българската литература отчетоха от библиотека „Гео Милев“ в Монтана през 2021г.

Читателите на Детски отдел, през 2021 г., най-често са заемали автори и произведения, които се изучават в училище или са част от препоръчителната литература. Това са Й. Йовков, Елин Пелин и Български народни приказки. От чуждестранната литература на траен интерес се радва „Дневникът на един дръндьо“ на Джеф Кини, „Барбароните“ на Анет Тизон и „Хари Потър и философският камък“ на Дж. К. Роулинг.

Български класици оглавяват класацията и при по – възрастните читатели. Начело са Димитър Димов и Димитър Талев, следвани от Георги Господинов, Камелия Кучер, Мария Лалева и Георги Бърдаров. Не стихва интересът към книгите на Даниел Стийл, Нора Робъртс и Никълъс Спаркс. Все повече се търсят скандинавски автори и биографична литература.

Въпреки ограниченията, свързани с пандемията, новорегистрираните читатели са 1984, посещенията в отделите на библиотеката са 13 134, а раздадените библиотечни документи – 49 788 тома. Въвеждането на изискването за „Зелен сертификат“ при посещение в библиотеката намали с около 12 % горните показатели, в сравнение с предходната година

За трета поредна година чрез проекти на МК е набавена качествена художествена и отраслова литература. През 2021 г. фондът на библиотеката е нараснал с 3915 библиотечни документа на обща стойност 49 хил. лв., и към 31.12.2021 г. наброява 188 170 тома.

През изтеклата година усилията на екипа на РБ „Гео Милев“ бяха насочени към обогатяване на онлайн услугите за потребителите  – търсене на автори и произведения в Е-каталог, заявка за презапис на книги, заявка за резервация на книги, проверка на статус и др.

Продължи тенденцията към нарастване на броя на потребителите на Facebook страницата на библиотеката, канала ни в YouTube и Instagram, където ежедневно се публикуват новини, представят се новопостъпили книги, списъци с най-четени автори за месеца, публикации за годишнини на писатели, видеоклипове и др., с което успяхме да  запазим и разширим контактите си с потребителите.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.