Областният управител обсъди състоянието на ВИК сектора

Областният управител обсъди състоянието на ВИК сектора

Възможностите за развитие на ВиК сектора и състоянието му в региона, обсъдиха областният управител инж. Ванина Вецина и управителят на ВиК – Монтана инж. Валери Иванов.

Инж. Иванов запозна присъстващите с подробна информация за предишното и сегашно състояние на мрежата, като акцентира върху инвестициите. Такива могат да бъдат ползвани с кредити на дружеството и на общините, както и със средства по европейските програми. Дружеството обаче не може да се възползва от възможността за европейско финансиране на този етап поради условието на територията на съответната област да има само един действащ ВиК оператор. Както е известно, ВиК – Берковица е извън границите на обособената територия поради отказа си за присъединяване към Асоциацията по ВиК. 

По отношение на сектора в Берковица на база наличната документация, експертите споделиха загриженост за незадоволителното състояние на дружеството, а областният управител сподели за изпратено писмо до управителя на ВиК Берковица, като в отговор очаква да бъдат споделени възможности за финансиране и реални планове за подобряване на състоянието на дружеството.
Управителят на ВиК – Монтана съобщи още, че недоборът също е голям проблем, а събираемостта е около 84%. По думите му, инвестициите в мрежата обикновено са два пъти повече от планираните в инвестиционните програми на ВиК операторите, в т. ч. и Монтана. Ситуацията с високите сметки за електричество е притеснителна, но според него няма опасност да се стигне до критична ситуация поради очакваните през март компенсации от държавата.

Законодателни промени във ВиК сектора са най-доброто решение за региона. Те са заложени, но все още са на етап „проект“, допълни инж. Иванов. 

Работата по темата ще продължи във взаимодействие на всички структури за оптимално решаване на проблемите, с цел подобряване на услугата и качеството на водата.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.