Европейски ден на индустрията в Монтана

Европейски ден на индустрията в Монтана

„Ден на европейската индустрия в Монтана 2022 “, предстои в областния град на 24 февруари.

Форумът се организира от Областния управител на Монтана, съвместно със Сдружение за подпомагане на малкия и средния бизнес – Обединени Бизнес Клубове (ОБК), и е по инициатива на Европейската комисия.

Темата на събитието е „Европейска зелена и дигитална индустрия.“ То ще се проведе в сградата на Областна администрация Монтана и ще започне в 10. 00 часа. Един от основните въпроси, които ще се дискутират на форума, е за най-добрите иновативни решения за по-добър живот, здраве и храна. Ще се представи и дискутира и инициативатa на ЕС „Вратата към света“ за възобновяема енергия, инфраструктура и транспорт, чийто бюджет е 300 милиарда евро. Европейската стратегия „От фермата до трапезата“, Европейски фондове и програми в подкрепа на зеления и цифровия преход на европейската икономика, също са сред темите на събитието.

Те са подходящи за представители на различни икономически сектори: индустрия, дигитални технологии и изкуствен интелект, туризъм, възобновяеми енергийни източници, строителство, здравеопазване, образование, социална отговорност, изследователска дейност, транспорт и др.

Сред официалните говорители на форума (чрез видео обръщение) ще бъдат Паоло Джентилони – Еврокомисар по икономика на Европейската комисия, Януш Войчеховски – Еврокомисар по земеделие на Европейската комисия,  Ерхад Бусек– Координатор на Инициативата за югоизточно европейско съдействие в границите на Организацията за сигурност и съдействие в Европа, бивш еврокомисар и вицеканцлер на Австрия.

За участие е поканена Ева Тзикапредставител на Европейската комисия, Корнелия Нинова – Вицепремиер и министър на икономиката на Република България, експерти от Министерството на икономиката, Министерството на иновациите и растежа, Министерството на земеделието, както и други експерти на национално и международно ниво.

Към форума се очаква да се присъедини дистанционно и Урсула фон дер Лайен– Президент на Европейската комисия.

Поканени са работодатели, териториални структури, представители на общините и на Областния информационен център. Поради пандемичната обстановка, част от поканените ще участват онлайн.

Форуми като предстоящият в Монтана вече са проведени в няколко областни града в страната.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.