Честита Баба Марта!

Честита Баба Марта!

На 1 март всяка година отбелязваме Баба Марта. На този ден всеки подарява на близките си специален мартеница за здраве и сила през годината.

Според поверието хората, дърветата и животните се закичват на 1 март с пресукан бял и червен конец. Мартениците се носят или до 9 март – църковният празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март – Благовещение. Мартеницата може да се свали и когато човек види щъркел, лястовица, кукувица или цъфнало дърво.

Според стара легенда мартеници връзвали по българските земи траките. Те задължително слагали мартеници по времето на пролетните мистерии, които символизирали края на студа и пробуждането на природата за нов живот. Самият Орфей кичел лирата си с мартеници. Тя символизирала безкрая на живота и безсмъртието на човешкия дух, именно в съчетанието между белия и червения конец.

Легенда от по-ново време свързва мартеницата с идването на Аспаруховите българи на Балканския полуостров. Тези легенди са не една и две.

А днес в Монтана ще се открие изложба от конкурса за мартеници „Мартеничковчета“. Тя се проведе от 11:30 ч. във фоайето на Общински младежки дом.

В 17:30 ч., в зала „Кутловица“ ще се открие изложба на жени художнички по повод 8 март.

В 19 ч. в Драматичен театър – Монтана ще се играе комедията „Една седмица, не повече…“ („Истински лъжи“)  – комедия от Клеман Мишел, гастрол на Драматичен театър – Пазарджик, с участието на: Димо Алексиев, Йоана Буковска – Давидова и Емил Марков.

В 19:00 ч., в Голяма зала на Общински младежки дом ще се проведе поетичен спектакъл „Урок по български“ по текстове на Иван Вазов на театър „Българска армия“, София.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.