Броят домашните свине в края на март

Броят домашните свине в края на март

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Герго Гергов съобщи данни за заболеваемостта от Африканска чума по свинете в страната и в областта, според които в индустриалните ферми и в личните стопанства в региона, няма регистрирано огнище на заболяването.

В България е регистрирано едно огнище по домашни свине и то е в населено място от община Петрич. По отношение на обектите за отглеждане на свине за лични нужди и във връзка с Африканската чума, д-р Гергов представи мерките от Плана за действие на България за периода 2022-2024 г., утвърден от Българската агенция по безопасност на храните.

Според плана, свинете за лични нужди трябва да се преброяват три пъти годишно. Първото такова за областта ще се проведе до края на този месец, второто – до края на юни, и третото – до 30 септември. При констатиране на свине без идентификация и ветеринарномедицинско свидетелство, т. е. с неясен произход и съответно неясен здравен статус, се вземат проби.

При отрицателен резултат обектът се регистрира и животните се идентифицират. Също през март ще е първият от общо четирите клинични прегледи и проверки на биосигурността на животните, които се извършват от регистрираните ветеринарни лекари.

От 7 март пък започват проверки и за нерегламентирано придвижване на свине и продукти от животински произход. Те се извършват от полицейски служители паралелно с рутинните проверки на „Пътна полиция“.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.