Само пет общини от област Монтана имат възможност да настанят бежанци

Около 60 украински граждани са настанени в хотели в област Монтана
Снимка: БНР

Институциите в региона са в готовност за действия по настаняване и закрила на бежанци от Украйна, заяви областният управител на Монтана Ванина Вецина след заседание на Областния кризисен щаб.

Обявените места за настаняване до момента са общо около 400 и са предимно в общините Берковица, Вършец, Георги Дамяново, Чипровци и Монтана. Това са хотели, бунгала, къщи за гости, общински сгради, но също и новоремонтирана детска градина, която е в Чипровци. Места са обявени и от физически лица.

Сред тях са стаи в хотел в Берковица, къща в с. Славотин, самостоятелна лятна кухня в Лехчево. Места са предложили и от Медковец и Смоляновци. Жител на Монтана освен места, предлага и работни места в сферата на ресторантьорството. В готовност е да осигури и човек, владеещ руски език.

От работодатели са заявени и други свободни места, които могат да бъдат заети от украински граждани. Най-много са за шивачи и по едно за гладач, фрезист, шлосер, фармацевт. Четири са свободните позиции за търговски работници. Областният управител напомни, че в Областната администрация са открити и телефонни линии за подаване на всякаква информация, свързана с идващите от Украйна граждани.

В работни дни тя може да се подаде на главния експерт в администрацията Красимир Стоянов, на телефони с номера (096)399 124 и 0885 122 438. В празнични и почивни дни, номерът е (096)399 126. С най-много възможности се оказва община Георги Дамяново, която към момента предлага 5 тройни стаи в туристическата хижа в с. Копиловци и места за 30 човека в сграда в с. Говежда.

След 30 април т. г., също в Говежда – но извън района на селото, ще бъдат свободни и 12 самостоятелни бунгала с по две стаи за двама души. Те са в територията на дома за лица с психически увреждания, чието закриване е в процес. Изброените места са със санитарни възли и подходящи битови условия.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.