Художничката Евгения Крайчева се завръща с изложба в Монтана

Художничката Евгения Крайчева се завръща с изложба в Монтана

Ден след 8 март Евгения Крайчева-Антонова откри самостоятелна изложба в Художествена галерия „Кирил Петров“. Тя е посветена на 30-годишнината от членството й в секция „Живопис“ на Съюза на българските художници и на Международния ден на жената.   

След дълго отсъствие от Монтана художничката представя предимно живописни портрети и пейзажи и рисувана керамика. Сред най-стойностните от 80-те показани творби се открояват портретите. Майсторски са претворени образите на ярки личности от Северозапада. Сред тях са композиторът Дико Илиев, драматургът и актьор Стефан Савов, балерината Мария Димова, писателите Яна Язова и Йордан Радичков, както и майката на Мъдреца от Калиманица. Разпознаваеми са и персонажите от емблематичната й картина „Един град“, рисувана точно преди 3 десетилетия и провокирала скептицизма на местните арт среди, според които толкова млад автор, при това жена, не може да сътвори такава зряла творба. В изложбата се откроява и цикълът от 3 портрета. Това са най-новите творби на Евгения – годишните времена – пролет, лято и есен, персонифицирани в образите на обаятелни жени. Декоративно-плоскостно решените детайли носят емоцията на съответния сезон, а изчистеният фон позволява да се откроят образите. С минимализъма и изяществото си очарова пределно лаконичен и изчистен графичен автопортрет на Евгения, излъчваща  меланхолия и вглъбеност. Не са за подценяване и рисунките й,  в които личи ловкостта и лекотата на щриха, с които е изобразила своите модели и е уловила най-характерното във физиономиите и душевното им състояние.

Интересни са и показаните пейзажи. Повечето са рисувани по време на пленери. Жанрът на част от тях може да бъде определен като хибриден. В тях природната картина е по-скоро фон. Визуален акцент е детайл – клонче от глог, бреза, борови връхчета или дива ружа. Този елемент е изведен на преден план, което доближава творбите до натюрморта. Пейзажите на Евгения Крайчева не са от онази конфекционна живопис, която копира природата и с експлозия от багри изкушава масовия вкус. Това е валидно и за по-реалистичните й творби, например – гледките от дунавския или морския бряг, Белоградчишките скали или емблематични градски кътчета. Въпреки че пейзажът е най-търсеният жанр на арт пазара, художничката не преследва комерсиални цели, защото споделя, че за нея от първостепенна важност е не толкова резултатът и ефектът върху публиката, а самият творчески процес. Това се отнася и за сюрреалистичните й картини, с раковините и прозирното морско небе. Те са нарисувани с изтънчена естетика, която не само радва окото, но и изненадва със съчетаване на несъчетаемото и провокира въображението.  

В изложбата се открояват керамични пана, в които наред си изящните стилизирани женски персонажи, се повтаря образът на ябълката. Ярка. Червена. Перфектна. Дали е ябълката на познанието, която е синоним на свободолюбивия дух и стремежът към овладяване тайните на мирозданието, но и на изкушение и непокорство?  Дали е ябълката на раздора, символ на безсмъртието, и повод за вражда между три от богините на Олимп? Дали е ябълката от келтските традиции, която се приема за плод на магията и на откриването на истината, или от скандинавската митология, която подмладява? А може би онази, която в родното ни фолклорно съзнание е синоним на плодородие, хубост, здраве и любов? Най-вероятно е последната.

Така след около едно десетилетие пребиваване в Италия с тази изложба Евгения Крайчева се завърна в Монтана и ни припомни за себе си и творческите си търсения през годините. Житейската й траектория минава през няколко града. Тя е родена в Нови пазар. Завършила е Института за подготовка на прогимназиални учители в Дупница. Живее и работи в Лом и в областния център. Близо 13 години учителства. Била е любим преподавател по изобразително изкуство – търпелив и внимателен, който повече обяснява и разказва, отколкото да показва, за да осмислят учениците това, което рисуват. Зад гърба си има участия в десетки окръжни, зонални и национални изложби, в национални пленери в Пловдив, Балчик, Созопол, Оряхово и др. Била е и екскурзовод в ХГ „Кирил Петров“.

Нели Василева

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.