Монтана с бюджет от близо 65 милиона лева

Община Монтана ще подпомага финансово бъдещи медици и педагози

64 800 000 лв. е общата рамка на бюджета на община Монтана за 2022 година. Тя е с 6 милиона по-висока в сравнение с предходната година. 42 000 000 лв. ще получи Монтана от централния бюджет, планираните собствените приходи са близо 15 милиона лева, каза кметът Златко Живков. Проекто-бюджет 2022 бе обсъждан от общинските съветници в продължение на два дни.

„Ръст на взаимоотношенията между общината и републиканския бюджет в частта за общините, което намира изражение в по-висока субсидия за делегирани от държавата дейности. Това са училища, градини, ясли, култура – държавни дейности т.нар. ръст на целевата субсидия – 1 436 000 – това е най- високото ниво в условията на прехода. Трансферите за местни дейности – най-високата изравнителна субсидия – 3 651 000 и най-високият трансфер за зимно поддържане – 123 900 или въз основа на прогнозата на данъчните приходи, постъпления от местни такси, операции и др. са формирали собствени приходи на общината в размер на 14 791 000. Тези близо 15 милиона са една висока рамка. Парите за съфинансиране по проекти са предвидени около 1 200 000. Миналата година сумата беше няма и 100 000, но в тази година имаме 7-8 проекта, които благодарение на съфинансирането се налага да заделим такива пари. Преходния остатък е висок.“, допълни Златко Живков. 

Ремонт на площад „Жеравица“ за близо 5 милиона лева, водопровод с. Войници до с. Долна Вереница, подмяна на водопровод и възстановяване на улици в жк „Плиска“, и ул. „Ст. Стамболов“, са сред акцентите в строителната програма на общината. 

„“Богдан Илиев“, „Сливница“ и „Чавдар Войвода“ – това са три преки между „Гробарска“, която е „Климент Охридски“ и „6 Септември“, която е другата част, са с несменен водопровод. Тук има паркинги. На центъра „Ботев“ пред гарата до „Граф Игнатиев“ също са с несменен и „Веренишка“ в участъка от „3 март“, от банката, до  „Цар Борис III“ .“Стефан Стамболов е бившата „Заводска“ – от „Аналитик“, която отива, това е близо един километър. Централната градска част – това е най- дългата улица, която е с несменен водопровод в старата градска част на Монтана. Читалището „Разум“ – 100 000 един път тук също му даваме. Четири читалища има – Липен, Николово, Белотинци и Габровница. За четирите села читалища плюс градското читалище „Разум“ – това са страшно много пари, които отделяме за културна инфраструктура в рамките на този бюджет. Това спокойно може да бъде изнесено като акцент.“

133 души остава числеността на общинската администрация. Предвидени са по 200 лв. за работно облекло на заетите в бюджетната сфера. Традиционно общината ще подпомага и дружествата на хора с увреждания и клубовете на пенсионера. В сряда ще е публичното обсъждане проекто-бюджета на общината за 2022 г. 

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.

ЧРЕЗРадио Видин