Медици от ВМА направиха дарение на МБАЛ-Монтана

Медици от ВМА направиха дарение на МБАЛ-Монтана

По инициатива на лекари от Военно-медицинска академия беше направено дарение на МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” АД в Монтана.

Главен вдъхновител на идеята е коремният хирург доц. Майор Георги Попиванов от ВМА, който е и иподякон към Софийската митрополия на Българската православна църква. Той, заедно с боголюбиви колеги медици и братя и сестри в църквата с други професии събират дарение за болници, които в тия времена на пандемия от ковид  да повдигнат духа на лекари на първа линия и пациенти.

За персонала на отделенията по инфециозни болести и пулмологията на областната болница в Монтана те даряват икони с лика на Св. Лука Кримски и картини, а за децата на медиците са осигурени 30 броя книжки с житието на светеца, библии, икони, картини на младата поповска художничка Ивайла Петрова и много други подаръци.

Всичко е избрано не случайно. Свети Лука Кримски е светецът хирург, покровител на лекарите. Картините на Ивайла Петрова пък изобразяват лекар със застанал зад гърба му Исус.

Дарението освети лично Видинският митрополит Даниил, в съслужение на архим. Антим, игумен на Клисурската света обител. Те извършиха водосвет в болничния параклис и благословия на екипа на лечебното заведение в знак на признателност за неуморните и денонощни усилия на медиците не само по време ковид-пандемията.

Инициативата е финансирана и подпомогната от д-р Виктория Илиева от университетската болница „св. Иван Рилски“, София, Мадлена Младенова, Велина Тонева, докторант в Богословски факултет, г-жа Диана Хаджиангелова от Асоциацията на българите боледуващи от астма и хронични заболявания, Теодор Петров, Елена Азаренка и с активното съдействие на д-р Тони Тодоров, изпълнителен директор на МБАЛ-Монтана и г-н Борислав Борисов, началник на административно-стопанския отдел на болницата.

Управителят на МБАЛ-Монтана д-р Тони Тодоров благодари за направеното дарение и отново увери, че лечебното заведение ще продължи с усилията да прави всичко най-добро за пациентите, включително за тези с ковид-19. Той увери, че болницата е обезпечена с медикаменти срещу заразата, както и с персонал, като във всеки един момент от денонощието на дежурство са поне 30 човека на първа линия, които полагат грижи за инфектираните.

Д-р Тодоров благодари и подчерта също за оказаното доверие на ръководството на болницата, което наскоро получи от акционерите доверие да продължи без персонални промени за следващ мандат. Явно успешно сме превели финансово болницата през петте ковид вълни и продължаваме напред, каза д-р Тодоров.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.