Състезатели от 15 населени места участваха в турнир за купата на СЛРД „Огоста”

Състезатели от 15 населени места участваха в турнир за купата на СЛРД „Огоста”

За пета година се проведе турнир по правилата на „Св. Хуберт” за ловци и кучета, работещи със стойка, за купата на Сдружение Ловно-рибарско дружество „Огоста”. Домакини на събитието бяха членовете на Ловно-рибарско дружество в с. Ерден, а организатор – киноложка секция „Огоста” – Монтана, към СЛРД „Огоста”. Тя е една от активно работещите секции, които популязират лова с куче като спорт, оказват съдействие и помощ при правилното отглеждане и обучение на ловни породи.

В турнира участваха общо 48 състезатели с 50 кучета от 15 населени места. Те бяха разделени в три класа и пет батерии. Съдийският състав отреди по три призови места във всяка група. В „Открит” клас се състезаваха 32 водачи. На първо и трето място бе класиран Галин Георгиев от Добрич със своите пойнтери – Барби и Съни.

Второ място бе заето от Спасимир Спасов от Монтана с кучето си Брос ди Христодолу. В клас „Жени” от 7 кучета и 5 водачи първа награда грабна Гергана Делчева от Димитровград с кучето  Л-Арон, порода Епаньол Бретон, следвана от Таня Рачева от Дрен с куче Инка, порода Дратхаар и на трето място – Нели Николова от Годеч с куче Мия Фром Ветренски, порода Курцхаар.

В клас „Млади” се явиха 11 участници, сред които класирани на първо, второ и трето място бяха: Нено Костурков от Панагюрище с куче Хари Фром Тубершлаг – порода Дратхаарт, Иван Танев от Казанлък с Дратхаар и Тодор Тодоров от Русе с куче Айя – порода Английски сетер.

Целта на първенството „Свети Хуберт” за мъже и жени с кучета, работещи със стойка, е чрез състезания на високо ниво да възпитава уважение и отговорност у ловците към природата и екологията. В турнира могат да участват само водачи на ловни кучета от седма породна група. Състезателите биват разделени на мъже и жени, като в България извънредно се организира  и клас  „Млади” за ловци с кучета на възраст до 18 месеца.

По време на двайсетминутния тур на всеки от участниците съдиите оценяват както познанията и техниката на състезателя, така и придобитите и вродени качества на кучето и неговата дресировка. Под внимание се взема изпълнението и ловната култура, коректността, знанията за екологичен лов на ловеца, безопастността и сигурността на уменията, спортменството и поведението по време на тура. Въпреки състезателния характер турнирът „Свети Хуберт” е възможност за свързване с приятели ловци от цялата страна и обмяна на ценен опит и съвети.

Изабел Спасова

Клуб „Медии”

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.