Учебен център в Боровци настанява граждани от Украйна

Учебен център в Боровци настанява граждани от Украйна

Центърът за професионално обучение (ЦПО) в берковското село е създаден преди 30 години от семейство Джуди и Пол Риджуей, по проект на фондацията им „Българско дете“ с цел работа с деца и млади хора от уязвими групи. Те започват работа първо със социалните заведения в територията на общината, а впоследствие дейността им се разраства в цялата страна.

През 2012 година центърът получава лиценз за учебна дейност и постепенно започва обучения по над 45 специалности – сред които строителство, готварство, шивачество, социален асистент, земеделие, животновъдство, дърводелство, тапицерство. От тогава досега, в него са обучени 130 младежи в риск от цялата страна. По време на обучението си те ползват безплатно пълен пансион, с възможност да удължат пребиваването си с цел обучение или работа.

Центърът разполага с голям сграден фонд и има отлични битови условия. Капацитетът му е за 42-ма души, които могат да бъдат настанени и в индивидуални стаи. Обучаващите се в него младежи са малко, затова е в готовност да приеме и настани най-малко 20 украински граждани, избягали от войната. Към момента там са настанени няколко, в близките дни се очакват още.

„Най-важното за бежанците е да ги информираме за възможността за избор на статут за временна закрила, който им дава право да се възползват от право на помощ за настаняване, на труд, на социално подпомагане, медицинска помощ, образование“, каза областният управител Ванина Вецина.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.