Mъж и жена отиват в затвора за убийство на жител на село Николово

Mъж и жена отиват в затвора за убийство на жител на село Николово

Окръжен съд – Монтана осъди на 15 години  „Лишаване от свобода“ ефективно подсъдимия  Р. Ж. М. и на 10 години „Лишаване от свобода“ ефективно подсъдимата М. В. В. за умишленото убийство на А. Х. А./63 г./.

Според документите по делото на 24 октомври 2020 г. в град Монтана, квартал „Огоста“ след като празнували с компания рожден ден Р. Ж. М. и М. В. В. се скарали с жертвата А. Х. А. от село Николово, който също участвал в празненството. Двамата подсъдими искали от по-възрастния мъж пари, за да купят още алкохол, но след като той им заявил, че няма и не им дал, те се нахвърлили върху него с юмруци и ритници и му нанесли тежък побой.

Според извършените съдебно-медицински експертизи Р. Ж. М. и М. В. В. нанесли на жертвата не по-малко от 15-20 удара предимно в областта на главата, били го с юмруци, ритали го и  го блъскали в стената. Вследствие на побоя възрастният мъж получил тежка множествена травма и остра сърдечна и дихателна недостатъчност, които се развили на базата на кръвоизливи в мозъка, счупването на шиен прешлен и ребра, парализирали жизнено важни дихателни и сърдечни центрове в мозъка и причинили смъртта на жертвата.

След като изслуша обвинението, направените експертизи, свидетелите на престъплението, подсъдимите и техните защитници съдът призна Р. Ж. М. – 42 годишен, безработен, осъждан, с начално образование,  за виновен, че на 24 октомври 2020 г. в съучастие с М. В. В. умишлено умъртвил чрез побой А. Х. А. и го осъди на 15 години „Лишаване от свобода“, които да изтърпи при първоначален „строг“ режим.  Съдът призна и подсъдимата М. В. В.  – 33 годишна, безработна, неосъждана, без образование, за  виновна, че в съучастие с Р. Ж. М. умишлено умъртвила чрез побой А. Х. А. и я осъди на 10 години „Лишаване от свобода“, които да изтърпи при първоначален „строг“ режим.

Съдът оправда Р. Ж. М. и М. В. В.  по обвинението, че са извършили престъплението по особено мъчителен за пострадалия начин. Съдебният състав приспадна от наложените наказания на двамата подсъдими времето, през което са задържани под стража.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15 дневен срок пред Апелативен съд – София.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.