Интересна програма за „Походът на книгите“ в Първо основно училище

Интересна програма за „Походът на книгите“ в Първо основно училище

С 8 различни събития ще се включи в кампанията „Походът на книгите“ Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Програмата включва срещи с писатели, поети, журналисти, както и инициативи с участието на ученици.

Вчера беше първата среща на младата поетеса Димана Алексиева с децата от 3 клас. На 13 април ще се проведе Маратон на четящите хора, в който ще участват  2, 5 и 6 клас.

В четвъртък – 14 април, от 10:30 ч. специален гост на училището ще бъде Кирил Назъров – писател, поет и драматург. Негови творби са включени в учебниците за началнен и прогимназиален етап. Той ще разговаря с второкласниците. В последния ден от тази седмица децата от 5 клас ще се срещнат с Нели Василева – журналист и преподавател на клуб „Медии“, която е и главен експерт „Култура и вероизповедания“ в Община Монтана.

Програмата на „Походът на книгите“ в училището ще продължи на 18 април с Литературно утро с детската поетеса Ели Томинска. Нейни събеседници ще са първолаците, които знаят името й от буквара.

Състезание по правопис е подготвено за учениците от 5, 6 и 7 клас. То е наречено „Бъди грамотен. Пиши правилно“.

На 20 април децата от 4 клас ще разговарят с Цветана Костова -дългогодишна учителка по български език и литература и библиотекарка, която има издадени книги с поезия и проза.

На 21 април е последното събитие от тазгодишното издание на кампанията за насърчаване на четенето. На шестокласниците им предстои вълнуваща среща с Борислав Вълов – възпитаник на Първо основно училище и на клуб „Медии“, който е завършил журналистика, а в момента е студент по актьорско майсторство в Нов български университет и играе в постановки на театър „Сълза и смях“ в София.

 „Походът на книгите“ е инициатива на Асоциация „Българска книга“ и се провежда за 11-и път в национален мащаб. Тя започва на 2-ри април -Международният ден на детската книга, и завършва на 23-ти април – Международният ден на книгата и авторското право. Първо основно училище се включва в кампанията, която цели да подтикне децата да четат, за първи път. В училищната библиотека обаче са организирани много събития, които също са мотивирали децата да отделят повече време на книгите.

Симона Венцеславова

Клуб „Медии“

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.