Кметът на Монтана: „Разчитаме на подкрепата на Нидерландия за Шанген”

Кметът на Монтана: „Разчитаме на подкрепата на Нидерландия за Шанген”

Посланикът на Нидерландия в България Симон ван дер Бург е в Монтана. Той се срещна с кмета на областния град Златко Живков тази сутрин.

„Ние сме отворена за света община, която има 13 партньорски общини в Европа и Азия,  каза Живков в представянето си. Пет от най-големите фирми в България се намират в Монтана. В икономиката ни има испански, австрийски, швейцарски, немски и други чуждестранни инвестиции.”

Близо 45 процента от населението на  областта или около 50 хиляди души живеят в община Монтана.

„Градът и 23-те села са променени благодарение на многото изпълнени европейски проекти и  осъзнаваме колко важно за развитието ни е членството  в Европейския съюз”, каза още Живков. Той е член на Комитета на регионите в Брюксел от 2005 година. Пред дипломатът кметът на Монтана заяви, че  България  разчита  много на подкрепата на Нидерландия  за влизане в Шенгенското пространство,

Посланик Симон ван дер  Бург обясни, че двете страни имат много тесни връзки. В Нидерландия учат 4000 български студенти. При срещите си в страната той срещнал много хора, които също са завършили образованието си в неговата родина и би искал  да запази връзката си с тях. „Те са наши посланици”, заяви дипломатът.  

Това, че в Монтана няма холандски инвестиции може да бъде поправено в бъдеще, каза още Симон ван дер Бург. Той се впечатли от електрическите велосипеди, които контрольорите на общината използват в работата си и подчерта, че това е начина за опазване на околната среда.

Кметът Златко Живков подари на посланик Симон ван дер Бург картина на художника Николай Пенков за спомен от Монтана.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.