Леночка Ангелова: „През май температурите в Монтанско ще достигнат 31 градуса“

Леночка Ангелова:

От 2 до 7 градуса ще са най-ниските температури през месеца за област Монтана, а най-високите ще достигнат 26-31 градуса, прогнозира Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана.

Средната месечна температура за равнинната част ще е от 16 до 19 градуса, а за планинската част от 11 до13 градуса. Валежите от дъжд се около и под нормата: от 50 до 70 литра на квадрат за равнината част на региона и от 60 до 120 литра за планинската част.

„През първото десетдневие температурите ще бъдат по-ниски и съответно ще има по-слаби валежи. След 5 май, на територията на региона, в следобедните часове ще има по-мощна купесто-дъждовна облачност, ще има условия за по-интензивни краткотрайни валежи с гръмотевични бури. През второто десетдневие на май температурите ще се повишават и ще има повече слънчеви часове. Слънчево време ще се наблюдава до обяд, а след обяд – купеста облачност, вероятност за слаби валежи, които за региона се очертава да бъдат около 15 – 20 май. Третото десетдневие ще се характеризира с неустойчива въздушна маса, отново слънце преди обяд. След обяд и до полунощ ще преобладава купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни интензивни валежи с гръмотевици и градушки. До 25 май ще има по-високи температури, които ще се понижават и в края на месеца ще са близки до средните.“, каза още Ангелова. 

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.

ЧРЕЗРадио Видин