24 май – духовност, традиция, достойнство! Честит празник!

Празничен концерт за 24 май в Монтана

Днес, 24 май, честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден в България се отбелязва националният празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий. Първите преводи на свещените писания Кирил и Методий записват на глаголица.

С празничен концерт Община Монтана ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Той ще започне на 24 май в 10:30 ч. на откритата сцена пред Паметника на септемврийци. В него ще участват близо 100 изпълнители.

Тон на празника ще даде Духов оркестър „Дико Илиев“ към НЧ „Разум 1883“. Под диригентството на Пламен Крумов ще прозвучи българският всеучилищен химн „Върви, народе възродени“, чийто текст е написан преди 130 г. от Стоян Михайловски. Рецитал и хореографска композиция „Светлината на словото“ ще представят възпитаници на I Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“.

Приветствия ще поднесат кметът Златко Живков и началникът на Регионалното управление на образованието Трайка Трайкова.

В концертната програма ще участват Магдалена Александрова, Жанета Пейна и Танцов ансамбъл „Северняци“ от ЦПЛР – ОДК „Ние, врабчетата“, Танцова школа „Финес“, певиците Натали Ангелова и Нелиан Николова.

На прием на кмета на Община Монтана ще бъдат връчени почетни значки на професионалисти със значим принос за образованието и културата.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.