Намалява замърсяването на въздуха в Монтана

Намалява замърсяването на въздуха в Монтана

През последната година фините прахови частици във въздуха в Монтана са намалели с 1,5 тона. Данните бяха представени на кръгла маса за качеството и приноса от изпълнението на интегрирания проект за намаляване на замърсяването на въздуха от битово отопление с дърва и въглища. Той се финансира от програма Лайф на Европейския съюз и е общ за 6 общини в страната – София, Бургас, Стара Загора, Велика Търново, Русе и Монтана.

Кметът на Монтана Златко Живков представи работата по проекта от началото му през 2018 година, когато са започнали първите проучвания,  до сега – последната трета фаза.

Вече има сключени договори с 232 домакинства за подмяна на старите отоплителни уреди за дърва и въглища с нови, чрез които да се намали замърсяването на околната среда. Отчетени са първите резултати, които показват, че през последната година фините прахови частици във въздуха на град Монтана са с 1,5 тона по-малко, заяви секретарят на общината Мариус Конов, който е в екипа на проекта. Очаква се по-голям ефект след приключването през  октомври 2023 година, тъй като дотогава ще се включат още домакинства за подмяна на старите отоплителни уреди.

Община Монтана изпълнява и втори проект за подобряване качеството на атмосферния въздух, припомни кметът Живков. Той се финансира по оперативна програма Околна среда и дава възможност за подмяна на старите печки и котли с екологични уреди за домакинства от цялата община.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.