Монтана може да бъде инициатор за създаване на национална академична мрежа

Монтана може да бъде инициатор за създаване на национална академична мрежа

С научна конференция „Българският Северозапад: минало съвременност” започна седмичната програма от събития по повод празника на Монтана „Свети Дух”.  Форумът е организиран от  Общината, Българската академия на науките, Регионален академичен център, Регионалния исторически музей и е свързан с  50-годишнината от основаването на Института по тракология към БАН. Модератор на първата сесия бе чл.-кор. проф. д-р на историческите науки Александър Костов.

„Ние се гордеем с нашето минало, но гледаме с оптимизъм към бъдещето, въпреки последните трудни години на пандемията и войната в близост, заяви на откриването кметът Златко Живков. Монтана е активна икономическа зона и няма нищо общо с етикетите, които някой хора и лепят”. Той благодари на всички представители на академичната общност за присъствието и подкрепата.

Обръщение към аудиторията направи и доц. д-р Борислав Великов – почетен гражданин на Монтана изявен политик и общественик. Според него местната власт трябва да използва възможностите на Плана за възстановяване и развитие, за да разшири дейността на Регионалния академичен център извън сферата на културно-историческото наследство. Може да бъде изградена мрежа за сътрудничество между 17-те академични центрове в страната като се работи за развитие  в сферата на нанотехнологиите, енергетиката и подкрепата на фирми, в които работят будни хора. Доц. Великов даде пример с това, че в Монтана работи  единствената фирма в България за производство на микросреди за лабораторни изследвания.

Научната конференция се провежда през целия ден. Лектори са видни историци, които ще представят знанията си по 26 теми, свързани с различни периоди от миналото на Северозапада и неговите особености.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.