Поети и писатели ще готвят вкусни гозби на „Бабина душица“

Бабина душица

Десетото издание на фестивала на народната кухня „Бабина душица“, което е част от програмата за отбелязване на Празника на Монтана – Свети Дух, ще се проведе на 11 юни от 10 до 13:30 ч. в Градската градина, а при дъждовно време – в Младежкия дом.

Освен Ели Лозанова, която е инициатор и организатор на събитието, в него ще участват поети и писатели, сред които Яна Кременска, Бисер Тошев, Георги Костодинов, Стоян Николов – Торлака, Любомир Йорданов, Ваня Минева. Читалищата от Горно Церовене, Д-р Йосифово, Долно Белотинци, Крапчене, Липен, Николово, Смоляновци и Студено буче ще представят типични за тяхното населено място гозби.

Подготвили са и инструкции за приготвянето им, за да може всеки заинтригуван от местните ястия да се запознае с техните съставки и да отнесе вкъщи рецептите им. Участниците ще бъдат с атрактивно облекло – народна носия, градски възрожденски дрехи, осъвременени варианти на традиционни костюми.

 „Готви се на жив огън – огнища или кюмбета. Тази година ще демонстрирам античната пещ, която ми направи Куман Жеков от Враца. Готви се със стари техники, в съдовете на нашите баби – глина, бакър, дърво, и с продуктите, които те са ползвали. Забранени са фиксове, както и екзотични съставки, които не са характерни за българската кухня. По регламент представяме северозападната кухня, но тъй като през последните няколко години ни гостуват хора на изкуството от различни краища на страната, допуснахме всеки да може да приготви характерна за неговото родно място храна! Освен това разкажем с какво са се хранили предците ни, преди да е измислена микровълновата, бургерите, пиците и други сгоди.“ – уточнява Ели Лозанова.

Компетентно жури, оглавено от кмета на Община Монтана Златко Живков, ще дегустира традиционните ястия и ще отличи майсторите на три от тях в 13 ч. В избора на победител на градоначалникът ще помагат Мартен Калеев – председател на Дружеството на писателите от област Монтана и главен редактор на алманах „Огоста“, Ели Лозанова и двама професионални готвачи. След награждаването на победителите публиката и гостите на празника ще могат да опитат специалитетите от народната кухня.

Фестивалът “Бабина душица“ се провежда от 2011 г. Той има амбицията да пази и предава традицията на местната кухня. „Името му е лек реверанс към тези, които са ни отгледали, но и към характерната за местната кухня билка бабина душица – мащерка, която се използва широко в Северозапада. – припомня Ели Лозанова. – За пореден път в инициативата са въвлечени деца от Клуб за любители на кафе и дебели книги. Това е моята голяма гордост, защото чрез тях се продължава традицията.“

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.