„Напеви от Северозапада“ събира фолклорни таланти от цялата страна

"Напеви от Северозапада" събира фолклорни таланти от цялата страна

Четиринадесетото издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ ще бъде открито в 9:45ч. на 18 юни. В два поредни дни Общинският младежки дом ще посрещне в Монтана фолклорни таланти от 17 населени места. Разделите, в които ще се състезават са “Народно пеене“, “Хореография“ и “Инструменталисти“.

На 18 юни ще пеят участниците в раздел „Народно пеене“. На следващия ден – 19 юни своите умения ще покажат децата от разделите “Хореография” и “Инструменталисти”. Всички участници в “Напеви от Северозапада“ ще изпълняват творби от нашия край, тъй като целта на конкурса е да стимулира интереса към фолклорното богатство на Северозападна България. Таланта и майсторството на певците и танцьорите ще бъдат оценявани от професионално жури –  фолклористи, вокални педагози, хореографи.

Председател на журито в раздел “Народно пеене” е проф. д-р Светла Калудова-Станилова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Оценяването на изпълненията на инструменталистите е поверено на Асен Асенов – музикален педагог. Журито в раздел “Хореография” ще оглави Стефан Стефанов – основател и художествен ръководител на Представителен танцов ансамбъл „Лудогорче“ – Разград.

Традиционно в рамките на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” се провежда и видео конкурса за народни песни и хореография за български деца, живеещи в чужбина. Задочно със свои видеозаписи се включиха нашенчета от Украйна и Испания.

Съпътстващи изяви в рамките на конкурса са етнографска изложба от Исторически музей – Чипровци и битов кът на РИМ– Монтана. Те ще бъдат разположени във фоайето на Младежкия дом. За първи път в Монтана ще бъде подредена и представителна изложба на национален проект „Аз съм Бългaрка“ – трета част. Тя е на габровския фотограф Радослав Първанов. Хелия Иванова – бивша танцьорка на Танцов ансамбъл „Младост“ е сред моделите в изложбата.

Фотоизложбата ще бъде открита на 18 юни от 14.30 часа в Младежкия дом. На 19 юни за доброто настроение на всички след приключването на конкурсната програма и докато журито определя победителите ще се погрижи духов оркестър „Монт Мюзик“.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.