Безплатни прегледи за туберколоза се провеждат в Монтана

Болницата в Монтана

След двегодишно прекъсване заради пандемията от ковид-19 се възобновява провеждането на Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата. Тя ще се проведе от 20 до 24 юни, от 8 до 12 часа в отделението по пулмология и фтизиатрия в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД – Монтана.

На безплатен профилактичен преглед без направление от личен лекар може да отиде всеки, особено ако има някакви проблеми с дишането, продължителна кашлица, температура, необяснима загуба на тегло, липса на апетит, втрисане, каза завеждащият лечебната дейност във фтизиатрията д-р Цветан Петров. По време на прегледа ще бъде направена анкета и проба манту, като според обективното състояние и споделеното от пациента ще се прецени и насочи за евентуални допълнителни изследвания и лечение.

Министерството на здравеопазването е приело национален план за борба с туберкулозата за периода 2021 – 2025 г.  и ще продължи да финансира съвместно с болниците безплатни прегледи и лечение на пациентите с това социално значимо заболяване. Дневната издръжка на пациента е увеличена от 75 на 100 лева.

В момента в Тубдиспансера в Монтана на продължително лечение са 12 пациенти, при капацитет 15 легла, съобщи д-р Цветан Петров.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.