Млади художници показват творбите си в „Кутловица“

Млади художници показват творбите си в „Кутловица“

В зала „Кутловица” бе открита годишна изложба на учениците от Обединена школа по изкуствата „Добри Христов” към Народно читалище „Разум 1883”.  Към посетителите се обърна с кратка приветствена реч преподавателят Петър Григоров. Той поздрави своите ученици за положените усилия, като завърши с думите: „Спокойно мога да нарека тези деца артисти!”. Председателят на Дружеството на художниците „Тенец“ – Дончо Планински, се изказа ласкаво за постигнатия от децата резултат.

Изложбата представя рисунки на 70 деца, всяко от които участва с най-добрите си произведения от изминалата учебна година. Учениците са на възраст от 5 до 18 години. Различни са мотивите им за посещение на школата. Някои се подготвят за кандидат-студентски изпити, а други се наслаждават на прекараните часове в рисуване под менторството на техния преподавател. Валентин Киров е част от класа на господин Григоров вече 9 години. Той споделя, че обича да рисува портрети, но сега му предстои да наблегне върху изпитните задачи, тъй като е решил да изучава промишлен дизайн.

Сред изложените рисунки преобладават изображенията на животни и портретите. Петър Григоров обяснява, че умението да рисуваш човек се развива с времето и практиката. Учениците започват да рисуват първо най-близките си хора, което не само им помага да се упражняват, но и удовлетворява техните модели.

Посетителите на залата на бул. „Трети март“ 67 могат да видят и пленителни пейзажи като зимната картина на осемнадесетгодишната Деница Димитрова. Шестте автопортрета в ярки и контрастни цветове – в стил попарт, събрани в едно платно на Андрей Георгиев, също грабват вниманието.

Младите художници са използвали разнообразни материали и техники – акварел, акрил, темпера, масло, графика, суха игла. По-големите ученици предпочитат рисуването на платна, но и някои от по-малките проявяват достатъчно смелост за творчески експерименти на голямото платно като деветгодишния Даниел Данаилов с неговия пейзаж. Не остават незабелязани и склуптурите от глина, отлети в гипс на Виктория Димитрова, които символизират Сътворението, Смъртта и Светия дух. Открояват се и маслените платна на Яна Христова.

Изложбата на младите таланти от класа на Петър Григоров ще остане в зала „Кутловица“ през следващите две седмици.

Изабел Спасова

Клуб „Медии“

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.