Млади пианисти от ОШИ представиха вдъхновяващ концерт

С голям интерес и развълнувана публика бе посрещнат годишния концерт на учениците по пиано от ОШИ „Добри Христов“ с преподавател Александра Ценкова. Събитието се проведе в Художествена галерия „Кирил Петров“. Младите изпълнители избраха да покажат своята трактовка върху произведения от класическия жанр и модерни джаз интерпретации. Включиха се възпитаниците: Захари Кирилов, Рая Пейчева, Ивайла Велизарова, Мария Станчева, Силвана Тодорова, Гергана Йорданова, Любомира Любенова, Ивиян Василев, Никола Иванов, Андрей Ивайлов, Дарина Раденкова, Яна Кирилова, Елица Иванова и Нанси Колева.

Начало на празничната вечер постави Захари с „Менует“ от Й. С. Бах, а след него Силвана потопи зрителите в музиката на виенския класик Йозеф Хайдн с „Малка пиеса“. Публиката дълго аплодира изпълнението на набиращото популярност дуо Гергана и Любомира и пиесата „Малка нощна музика“ от другия ярък представител на виенския класицизъм – Моцарт. Ивиян продължи с музикалните изненади, като изсвири „Немски танц“ от Хайдн. С клавирната интерпретация на „Хор на ловците“ из операта „Вълшебния стрелец“ от Карл М. фон Вебер младият пианист Никола демонстрира своя осезаем напредък през изминалата учебна година. Мария зарадва публиката с „Пиеса“ от френския класик Анри Бертини. В галерията прозвуча пиесата „Смъртта на ангела“ от популярния композитор и обновител на аржентинското танго Астор Пиацола в изпълнение на Нанси. Припомняме, че младото момиче тази година стана лауреат на III награда  от Международния конкурс Vivapiano – София, а в Националния конкурс „Път към славата“ неслучайно заслужи Наградата на публиката. Талантливата Елица въведе аудиторията в творчеството на родния композитор и пианист Димитър Ненов. Тя представи за всички почитатели в залата „Приказка“. Едно от вдъхновяващите изпълнения, с които се представи Андрей бе творбата „Вертиго“ от френския композитор Жозеф Ройер. Последва и музикалния сюрприз за финал на вечерта – произведението „Унгарско рондо“ от Йозеф Хайдн в изпълнение на дуото Любомира и Гергана.

В края на концерта публиката дълго аплодира изявилите се ученици, а преподавателката на младите пианисти г-жа Ценкова, сподели, че се радва за това, че всички таланти се обучават с голямо желание и проявават искрен интерес към изкуството.

„Щастлива съм, че школата е място, където децата свободно могат да общуват и творят, да надминават очакванията ми, както и техните собствени. А за в бъдеще им пожелавам да се готвят за още по-големи сцени“ – каза тя.

Цветя талантите от ОШИ и тяхната преподавателка получиха от Настоятелството на Народно читалище „Разум 1883“ – Монтана.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.