Д-р Цветан Петров преглежда пациенти и навръх 80-тия си юбилей

Д-р Цветан Петров преглежда пациенти и навръх 80-тия си юбилей

Д-р Цветан Петров преглежда пациенти и навръх 80-тия си юбилей. Той навърши достолепната възраст на 24 юни, в последния ден от Седмицата на отворени врати за борба с туберкулозата, която след двугодишно прекъсване заради ковид-19 отново се провежда в отделението по пулмология и фтизиатрия в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД – Монтана.

Д-р Петров е на поста си и на 80 години като единствен специалист в  лечението на жълтата гостенка за област Монтана. В грижа за пациентите той е отдал повече от половин век от живота си. Първото му назначение като доктор е през далечната 1969 г. и така без прекъсване работи и до днес.

Юбилярът получи признание и подаръци от ръководството на болницата, колеги и журналисти. Изпълнителният директор д-р Тони Тодоров му връчи награда –  плакет за значим принос в опазването на общественото здраве и над половинвековния му всеотдаен труд в грижи за пациентите, след което спонтанно и емоционално го прегърна. Поздравления и цветя д-р Петров получи и от завеждащият на отделението по пулмология и фтизиатрия д-р Лидия Николчева и от главната сестра на областната болница Йорданка Трифонова.

Преди 53 години д-р Цветан Петров започва кариерата си като лекар в отделението по кардиология на болницата в Монтана. Скоро след това обаче лекарският дълг го завежда в ломското с. Сталийска махала, където е участъков лекар. От 1973 г. до днес той е в Тубдиспансера. Има специалност и по бронхология, но трудната битка с туберкулозата е неговата отговорност като единствен към момента специалист за областта. Преди около 20  години е стигал и до директор на болницата.

Удовлетворение му носи това, че и дъщеря му е лекар, и двамата му внуци също продължават семейната традиция и скоро ще приключат обучението си по медицина. Споделя и далечни спомени от нерадостно детство на сирак, останал на 2 години без баща, който е загинал на фронта по време на Втората световна война, израсъл по сиропиталища, но успял да се изучи. Обещава, че докато може ще продължава да работи и се грижи за болните от жълтата гостенка, пък може и някой внук да го наследи, надява се той.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.