Кметът на Монтана: „Очаквам да има 300 милиона лева за общините в актуализацията на бюджета”

Златко Живков: "Проекто- бюджетът за 2024 година е бюджет на новите възможности"

Актуализацията на бюджета е най-важното, което 47-то Народно събрание трябва да направи,  заяви кметът на Монтана Златко Живков. Като член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България той съобщи, че през миналата седмица са водени преговори с всички парламентарни групи.

Местните власти настояват за увеличаване на целевата субсидия за капиталови разходи, на стандартите за издръжка в образованието, на трудовите възнаграждения за хората в общинските администрации и за компенсиране на превозите. Очакванията на Живков са че за това ще бъдат заделени близо 300 милиона лева допълнително, което не е направено в  първоначалния проект за актуализация на Закона за държавния бюджет.

Кметът на Монтана ще участва в 150 сесия на Комитета на регионите в Брюксел тази седмица. В петък изтича френското председателство на Европейския парламент и встъпва Чехия, според ротационния принцип.  

В заседанието на Комитета на регионите се очаква да се включи комисарят по регионално развитие на ЕС. Живков ще представи позицията на българските местни  власти по темата за санирането на жилищни и обществени сгради, и колко е важно то да продължи и  през новия програмен период след ценовия скок на енергоносителите.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.