Първокласен оркестър от малко село в Словения печели международни конкурси

Първокласен оркестър от малко село в Словения печели международни конкурси

За първи път в Дико-Илиевите празници в Монтана ще участва духов оркестър от Словения. Музикантите и мажоретките ще се изявят и в трите вечери на фестивала, който ще се проведе от 21 до 23 юли на открита сцена пред Паметника на септемврийци. Иван Ковачич е президент на Културно дружество „Пожарникарски духов оркестър“ – Лоче, Словения. Самият той свири в оркестъра 4 десетилетия и разказва увлекателно за него.

С какви предизвикателства се е сблъсквал оркестърът през тези 102 години, откакто съществува

– Оркестърът е преживял много предизвикателства в своята дълга и непрекъсната дейност. Преди повече от век няколко момчета от Лоче започват да пишат историята му и през годините от малка духова музика той се превръща в истински духов оркестър. Най-големите предизвикателства пред него са свързани с периодите на обществено-политически кризи и катаклизми. През Втората световна война, например, музикантите са депортирани лагер в Германия. Заминават с инструментите си. Съдбата е благосклонна към тях. Попадат в лагер, чиито комендант е музикант. Той им позволява понякога да свирят. Икономическите кризи също се отразяват чувствително на културата. По време на тези кризи е трудно да се оцелее, но ние сме успели да съхраним оркестъра. Нашият оркестър е в малко село и връзката между музикантите е емоционална, което също допринася за съхраняването му. То се възприема като лична отговорност и дълг на всеки.

– Как работехте по време на локдауна заради Ковид пандемията?

– Това предизвикателство съвпадна с важен за нас юбилей. През 2020 г. нашият оркестър чества своята 100-годишнина. Започнахме отбелязването й на 2 февруари с празничен концерт, на който слово произнесе президентът на Словения Борут Пахор. Веднага след това започна локдаунът и строгите мерки. Намерихме начин да ги спазваме и същевременно при определените условия оркестърът все пак работеше и се подготвяше за изяви.

– Кои са най-големите успехи на Вашия оркестър и кои са най-запомнящите се моменти?

–  Мисля, че най-големите успехи са добрите ни резултати на конкурсите в родината ни и в чужбина. През годините стигнахме до 1-ва група в Сдружението на духовите оркестри в Словения, към която се числят най-силните формации в страната ни. Незабравима е победата ни във Втория международен конкурс на Община Санта Сузана в Барселона – Испания, през 2010 г. Там бяхме цяла седмица. Преживяването беше незабравимо. Даниел Ивша – тогавашният диригент, има най-голяма заслуга за тези успехи. Под негово ръководство записахме и два компактдиска.

Интересно е да разберем как се категоризират оркестрите в Словения? 

– Първо, за да получи категория, един оркестър трябва да се присъедините към Сдружението на духовите оркестри в Словения. В момента около 110 оркестъра са членове на тази асоциация.

– Жителите на Словения са малко над 2 милиона, а в страната има 110 оркестъра! Това е удивително!

– Не всички оркестри са членове на сдружението. Но, да продължа по въпроса за категоризацията на оркестрите. Сдружението всяка година организира конкурс и дава предписания кои са задължителните композиции за всяка категория. Те са различни по степен на трудност. Обособени са 4 групи или категории. Във възходящ ред те са 3-та, 2-ра, 1-ва и художествена група. Оркестрите изпълняват предписаната програма и е необходимо при оценяването от компетентно жури, да постигнат 90 процента от максималния брой точки, за да преминат към по-високо ниво. Конкурсите са много трудни, но с усилени репетиции качеството на изпълненията ни нараства и се гордеем, че оркестърът сега е в първа група, т.е. сред най-силните оркестри в страната.

– Тези постижения са доказателство за високото художествено ниво на оркестъра. Как подбирате и как подготвяте новите участниците в оркестъра? 

– Новите членове на оркестъра кандидатстват при нас най-често от музикалното училище в Брежице, с което си сътрудничим много добре. Много от оркестрантите са и наши собствени деца, така че традицията се предава от поколение на поколение. Например, аз се включих се в оркестъра през 1980 г. Баща ми, който също свиреше, ме насърчи да овладея инструмента и да свиря тук. Сега дъщеря ми и синът ми също са част от него. През тази година много млади хора се присъединиха към оркестъра и беше интересно.

Имахме програма ,,Младите за младите”, съфинансирана от Община Брежице. Чрез посещения в класните стаи на наши оркестранти ние представихме по достъпен начин духовите инструменти на децата, за да повишим музикалната им култура и същевременно да провокираме интерес към участие в оркестъра.

– На каква възраст са най-младият и най-старият музикант в оркестъра? 

– Най-младият е на 12 години, а най-възрастният – на 68. В оркестъра ни сме четирима членове, които свирят от 42 години.

Какви трудности срещате в работата с по-малките музиканти? 

– Понякога децата отсъстват от репетиции поради училищни или други задължения. Това е проблем, но като поговорим с тях, успяваме да намерим решение.

В нашия оркестър сме много внимателни и търпеливи с младите хора и се стремим да откликваме на потребностите и  желанията им, но следвайки художествената линия на оркестъра. В тази дигитална ера е трудно да се привлекат и задържат млади хора.

– Колко често и по колко време репетирате? 

– Регулярните ни репетиции са всеки петък от 19:30 ч. до 22:00 ч. При нужда репетираме и по няколко пъти седмично. Обикновено това се случва преди концерти или конкурси. Понякога имаме и отделни репетиции по секции. Интересни са и интензивните репетиции, които се провеждат по 3 последователни дни и се подготвяме сериозно. Тази година ще имаме такъв образователен лагер от 26 до 28 август в Копер, където ще има време и за плуване в Адриатическо море.

– Колко от музикантите в оркестъра са самодейци? 

– Оркестърът ни е самодеен. Въпреки това, част от музикантите са завършили средно музикално училище и музикална академия, т.е. те са професионалисти, дори работят като преподаватели по музика.

Как успявате да поддържате интереса и да задържите в оркестъра 54-ма самодейци и професионалисти в Лоче, което има почти 200 жители? 

– Необходими са много усилия, разбиране и съвместна работа. Съществуването на нашия оркестър наистина е завледавяща история. Един журналист написа преди време, че Лоче е най-малкото село в Европа, което разполага със собствен духов оркестър.

Концертите и обновяването на нашия репертоар са част от годишната ни програма. Ежегодно подготвяме доста концерти, понякога със солист или с вокална звезда. Това е изключително важно особено за младите хора, които имат желание да творят, защото ги мотивира. Гастролите също са интересни за тях. Участието в концерти или паради е неповторимо преживяване и начин да общуват и споделят страстта си към музиката с други оркестри от различни  градове и държави.

– Как подбирате репертоара си? 

– За репертоара отговаря диригентът, който изготвя програмата според сложността на концерта или конкурса, в който участваме. За да привлече вниманието на младите хора, репертоарът трябва да бъде интересен и оригинален.

– С Вашия оркестър се изявяват и мажоретки. Разкажете ни за тях?

– С мажоретките бяхме едно цяло дълги години и имахме много участия заедно, тъй като бяхме в едно сдружение. През 2016 г. обаче се обособиха в отделно сдружение в общинския център Добова. Те участват активно и в състезания, където редовно постигат отлични резултати. Мажоретките имат доста награди за индивидуални изпълнители, двойки и групи. Въпреки че се разделихме в отделни дружества, ние поддържаме добри отношения с тях и си сътрудничим, когато е възможно.

С какво мажоретките допринасят програмата да е по-атрактивна

– Когато мажоретките и оркестърът са заедно и са добре подготвени, общите им изпълнения са истинска атракция и за ушите, и за очите. Техните програми са трудни за изпълнение и красиви за гледане.

– Как се финансира Вашият оркестър? 

– Оркестърът кандидатства в общинския конкурс за култура, за да обезпечи основните средства за дейността си. Част от необходимите за пълноценната му работа средствата се набавят от спонсори и дарители. Всеки член също дава своя принос  при гастроли и за осъществяването на по-амбициозни проекти.

– Как разширявате аудиторията си? 

– За да задържим почитателите си и да спечелим нови се стремим да представяме с нови, интересни и атрактивни програми. За по-интересното представяне допринасят изявени солисти и вокални звезди, които работят с оркестъра. Важно е публиката да не се отегчава. Завръщането от успешни конкурси и гастроли също се отразява положително на публиката, която иска да чуе програмата, с която сме се представили.

Какво очаквате от гостуването си в Монтана на Международния фестивал „Дико Илиев“?

– Щастливи сме, че сме поканени на вашия фестивал. Очакваме нови запознанства и контакти, както и обмяна на опит с останалите оркестри. Мисля, че подобни фестивали са много важни за популяризиране на духовите оркестри. Очакваме с нетърпение сърдечно посрещане и приятелско общуване във вашия красив град.

Теодора Димитрова

Клуб „Медии“

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.