Започнаха празниците на духовите оркестри „Дико Илиев“

Започнаха празниците на духовите оркестри

С церемония пред паметната плоча на композитора Дико Илиев, в Монтана се откриха ХVІІ Международни празници на духовите оркестри „Дико Илиев“.

В събитието се включиха Златко Живков – кмет на община Монтана, областният управител Ванина Вецина и заместник-областният управител Латинка Симова.

Домакини, гости, духови оркестри и мажоретни състави, преминаха в празнично шествие по централните улици и стигнаха до сцената на централния площад.

Там бяха изпълнени химните на държавите-участнички във форума, които освен България, са Гърция и Словения. В съвместно изпълнение от всички оркестри, прозвучаха две от емблематичните произведения на патрона на фестивала – марша „Сливенци при Драва“ и „Дунавско хоро“. Връчени бяха и наградите на победителите в две съпътстващи събития – конкурс за създаване на нови творби за духов оркестър и Международният конкурс за изобразително изкуство „Тъпан бие, хоро се вие“.

Празниците на духовите оркестри се организират от Община Монтана под патронажа на Министерството на културата. Те ще завършат на 23 юли.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.