Читалищата в Студено буче и Долно Белотинци отбелязаха 95-ата си годишнина (СНИМКИ)

Търсят се

Читалищата в селата Студено буче и Долно Белотинци отбелязаха тържествено 95-ата годишнина от основаването си. С големия православен празник – Преображение Господне, съвпадна концертът на  НЧ „Изгрев – 1927“ – Студено буче. Встъпление към него беше кратък документален филм за историята на читалището, подготвен от кореспондентите на Нова телевизия Биляна и Кирил Борисови. Приветствие към самодейците отправиха кметовете на Община Монтана Златко Живков и на селото Петър Александров. Самите те получиха благодарствени адреси от председателя на читалището Севдалинка Цекова за цялостната подкрепа, която оказват на дейността му.

На сцената, която беше принудително тиха две години, прозвучаха изпълненията на певческата група и кратки хумористични сценки, подготвени от самодейците на читалището. В програмата се включиха и групи от НЧ “Народна просвета 1926” – с. Д-р Йосифово, НЧ ”Събуждане 1922” – с. Стубел, Фолклорен танцов състав „Ситница“ – Монтана.

На 7 август НЧ “Селска пробуда 1927”- с. Долно Белотинци, посрещна артистични гости от читалищата в Стубел, Николово, Славотин, НЧ „Разум 1883“ и  „Звезда 2007“ – Монтана, както и ФТС „Ситница“. Те ще се изявиха на традиционния празник „Пъстрина“, чието тазгодишно издание бе посветено на 95-годишнината от основаването на читалището. Концертът се проведе в изцяло ремонтираната сграда на институцията.

Там е направен вътрешен ремонт, подменена е дограмата, подовите настилки, шпакловани и боядисани са стените и фасадата, ремонтирана е електрическата инсталация и е поставено енергоспестяващо осветление. В този ремонт Община Монтана е вложила близо 100 хиляди лева. В предходен период същата сума е инвестирана за подмяна на покрива. Както подчерта в приветственото си слово кметът Златко Живков, Община Монтана полага грижа за всички обществени сгради, а читалищните са най-големите в селата и затова са обект на особено внимание.

Като добри стопани имаме дълг да съхраним това, което сме наследили от поколенията преди нас и да го завещаем в още по-добро състояние на потомците си.“ – беше категоричен кметът. НЧ “Селска пробуда 1927” бе удостоено от Съюза на народните читалища с Приз за постижения в народното творчество. Бойка Серафимова – член на Управителния съвет на Върховния читалищен съвет и председател на Областния читалищен съюз, връчи отличието на Рени Йорданова – секретар на читалището в с. Долно Белотинци.

Активността на читалищата от Община Монтана през този постковид фестивален сезон е голяма. Със златни медали се завърнаха от 12-ия Национален събор на народното творчество в Копривщица самодейците от читалищата в селата Липен, Габровница, Смоляновци и Д-р Йосифово. Сребърен медал от най-престижния форум за автентичен фолклор спечели НЧ “Пробуда 1928” – Крапчене.

Следващата събота и неделя, на 13 – 14 август, Смоляновци ще е домакин на IV Международен фолклорен фестивал „Ехо от Стовци“, организиран от НЧ „Народна просвета – 1908“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Община Монтана и  Кметство на селото. В него ще участват 35 фолклорни състава от България и Сърбия, както и известни изпълнители.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.