Партиите се разбраха за СИК в Монтана

117 128 е броят на избирателите в област Монтана

Представителите на шестте партии се споразумяха за състава, числеността и ръководството на секционните избирателни комисии в община Монтана. Преговорите бяха водени от кмета Златко Живков,  който предложи разпределението, съгласно изискванията на Избирателния кодекс.

Общо 79 са секциите в общината. 56 от тях в града, 23 в селата. В райони до 500 избиратели комисиите ще бъдат съставени от 7 члена, а в райони над 500 – от 9.  В Монтана 55 секции ще бъдат деветчленни.  „Продължаваме промяната” ще има 139  членове в комисиите като 68 от тях на ръководни позиции – председатели, заместник-председатели и секретари. ГЕРБ-СДС – 125, от тях 60 ръководни. БСП-  80, от тях 27 – ръководни. „Има такъв народ” – 79 и 19 – ръководни.  „Демократична България” –  79 и 16 ръководни. „Възраждане” -79 членове на СИК и 12 ръководни поста.

Спорният момент в преговорите бе кои партии да бъдат в ръководството на две от секциите №55 и №46. В двете секции гласуват предимно избиратели  от ромски произход.

„Ние сме против това и  ДПС, и ГЕРБ-СДС  да имат ръководни постове в точно тези две комисии, заяви Антоанета Коцина – представител на „Демократична България”.

След консултации от ГЕРБ –СДС и от ДПС се съгласиха да отстъпят ръководните си позиции в  двете комисии в полза на „Има такъв народ”. В замяна те ще имат зам.-председателски места в други две секции.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.