Бум на сделките с имоти в Монтана, цените растат с 50% за 6 години

Бум на сделките с имоти в Монтана, цените растат с 50% за 6 години

Имотният пазар в Монтана отбеляза пореден ръст. Сделките в Монтана нарастват с 20% през второто тримесечие на тази година спрямо първото.

Експертите от сайта за недвижими имоти Монтана Реалистимо анализират последните данни от Националната Агенция по Вписванията (Имотен Регистър),  за да проследят тенденциите на местния имотен пазар.

Имотни сделки в Монтана

Сделките с имоти в Монтана за второто тримесечие са 503 спрямо 416 през януари-март 2022 г. Аналогичното сравнение между първите две тримесечия на миналата година обаче показва намаляване на темповете на имотните сделки. Ръстът на второ спрямо първо тримесечие през 2021 г. е бил над 40 на сто според Регистъра. Намаление с около 7% се наблюдава и през второто тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата.

Като цяло цените на имотите в Северозападния район, който включва имоти в Плевен и имоти във Враца, към който принадлежи и Монтана са се увеличи с малко над 10 пункта за година, според данните на НСИ за януари-март 2022 г. Увеличението спрямо предходното тримесечие, т.е. към края на миналата година е 5,5 пункта. За последните 6 години цените на имотите в района са нараснали с главозамайващите 48 процента.

Ново строителство

Строителството на нови сгради и жилища в Монтана обаче върви мудно на фона на останалите области в страната. В периода април – юни е започнало строителството на едва 4 нови сгради, въведените в експлоатация готови сгради са 5, а издадените разрешения за строеж – общо 9. При това става дума предимно за къщи, не и за кооперации с апартаменти.

Цените на недвижимите имоти в Монтана

На този фон цените на имотите в Монтана съвсем не са ниски. Едностаен апартамент тухлено строителство в състояние пред ремонт се предлага за около 500 евро на квадрат, двустаен етаж от къща се оферира на около 650 евро на квадрат, тристаен в центъра излиза между 800 и 900 евро на квадрат, а многостаен в широкия център – около 716 евро. Около 800 евро се предлага и къща с гараж пак в широк център.

Парцелите за строителство вървят от 5 евро в Промишлена зона до 12 евро на квадрат в Мала Кутловица. Кварталът стана предпочитан, след като общината инвестира в подмяна на водопроводната мрежа и изграждане на канализация.

В Реалистимо са публикувани обяви за недвижими имоти, както от собственици и частни лица, така и от професионални агенции и брокери в Монтана. Допълнително са публикувани последните търгове както от държавни и частни съдия изпълнители, така и от общината, НАП и други.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.