Галерия „Кутловица“ отваря врати за приказния свят на Севда Потурлян

Галерия „Кутловица“ отваря врати за приказния свят на Севда Потурлян

Изложба на Севда Потурлян ще бъде открита на 1 септември от 17:30 ч. в галерия „Кутловица“ – Монтана. Авторката представя 20 свои творби – предимно живопис с маслени бои и акварели. Те са създадени в периода 2015 – 2022 година. Изложбата се осъществява с подкрепата на Национален фонд култура. Тя ще остане в залата на бул. „Трети март“ 64 до средата на месеца.

Стилът на Севда Потурлян, която твори в руслото на наивизма и експресионизма, е уникален и различим. Топлите багри, които преобладават в творбите й, създават задушевната атмосфера на един имагинерен свят. Авторката притежава способност да открива поезия и очарование в привидно прозаични кътчета и обикновени сюжети. Произведенията й се отличават с усет към детайла. Обобщавайки творческите си търсения художничката казва: „Стремя се да създавам едни топли светове. Човек като че да влиза в пространството на картината и да му се иска да пребивава дълго там. Всъщност опитвам се да пресъздавам красотата на заобиколното, за да видят хората, че живеят в някаква „приказка“!“

Севда Потурлян е родена през 1971 г. Тя е завършила специалност „Книга и печатна графика“ в Националната художествена академия. Член е на Съюза на българските художници.  В творческата й биография са включени 12 самостоятелни изложби в престижи родни галерии, в Холандия и Франция. Участвала е в десетки общи изложби, национални и международни пленери и симпозиуми в България, Северна Македония, Сърбия.

Севда Потурлян е носителка на награди от различни конкурси. Сред отличията й са Награда за млад автор на Първото биенале на малкия формат в Плевен през 2002 г.; Втора награда в конкурса за живопис на Schminke &Co, галерия Credo Bonum през 2006 г.; Почетна грамота в раздел Графичен дизайн на Националната изложба „Изкуство на българската книга“ през 2006 г.; Награда на спонсорите Trace на Първото квадринале на живописта „Митове и легенди на моя народ“ през 2004 г.; Втора награда на Международното биенале на миниатюрата VoVa MiniArt през 2015 г.; Награда на спонсорите Сиела Норма на Второто национално триенале на живописта „Мостове“ – Габрово, 2021 г. и др.

Нели Василева

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.