Поздравителен адрес от инж. Иван Лазаров по повод Съединението

Поздравителен адрес от инж. Иван Лазаров по повод Съединението

Уважаеми жители на община Вършец,

Отново е 6-и септември, отново си спомняме за онзи толкова важен исторически момент, когато майка България и Източна Румелия съединяват земите си. Акт логичен и единствено справедлив в историята на нашия народ. Защото земите, наречени Източна Румелия след Берлинския конгрес, са български – в тях живее българско население, звучи българска реч, пази се паметта на българското минало.

Ето защо Съединението на Княжество България с Източна Румелия е продължение на Освобождението и на делото на всички, загинали за самостоятелното развитие на нашата Родина.

Затова и го честваме като национален празник – какво по-важно от това един народ да бъде свободен и обединен, за да може да разгърне потенциала си и да гради настоящето и бъдещето си.

Съединението е още по-важно с това, че е един народен акт; едно дело произтекло от народа, а след това защитено от народа по време на Сръбско-българската война.

На нас, днешното настояще и бъдеще на България, не ни остава нищо друго освен да помним и да бъдем отговорни към Родината – с мислите и делата си. Да обичаме родното, да градим, да работим за общността си.

Честито Съединение! Да живее България!

Инж. Иван Лазаров,

Кмет на Община Вършец