Фермери от област Монтана излизат на протест

Фермери от област Монтана излизат на протест

Фермери от област Монтана ще бъдат част от голям европейски протест с техни колеги от 12 европейски държави. Земеделците ще протестират против безконтролния внос на украинско зърно, зелените политики на Европа, за по-голяма защита на бранша.

Датите на демонстрациите в отделните държави са 14, 15 и 16 септември. В България протестните действия се организират от Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ и ще бъдат на 14 септември във всички областни градове на страната.

На он-лайн среща, проведена между най-големите земеделски организации в 12 държави в ЕС лидерите са взели единно решение за всеобщ протест. В срещата са участвали представители на 12-те държави от инициативата „Три морета“  – България, Австрия, Хърватска, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Участниците са били единодушни за необходимостта от общ протест.

Фермерите от област Монтана ще протестират със земеделска техника на околовръстния път на Монтана, като маршрутът допълнително ще бъде съобщен.

„Без фермери няма прехрана“, „За чиста българска храна“, „Българска храна без ГМО, остатъчни пестициди и радиация“, „Екология – да, фалити – не“ – под тези лозунги ще се обединят земеделците по време на протеста. 

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.