Инна Иванова: „Младежката политика е ключът, чрез който можем да дадем на младите хора увереност“

Инна Иванова

Инна Иванова е водач на листата на „Продължаваме промяната“ в Монтана. Тя беше избрана за депутат и в 47-ото Народно събрание, където бе зам.-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Инна Иванова стартира първия си бизнес едва на 22 години. Сега е собственик на дружества в областта на хранително-вкусовата промишленост, текстилната индустрия и агро бизнеса в България. През 2011 г. Инна завършва ESERP-MBA в Барселона, а преди това ESMA – Escuels Superior de Marketing, отново в Барселона, както и бизнес администрация в International University of Monaco. Владее 4 езика.

Госпожо Иванова, Вие бяхте заместник председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 47-мото народно събрание. Какво се промени за младите хора през мандата на този парламент, макар и кратък?

Младежката политика е ключът, чрез който можем да дадем на младите хора увереност, че сами имат сили да ръководят живота си, организациите си, да решават, да управляват и разпределят парите си. Започнахме и трябва да си довършим работата. Вече оформихме съдържанието на доклада по тематични области – образование, заетост, здраве и благосъстояние, равенство и приобщаване, информираност и дигитални умения, младежки организации. Създадохме обществен съвет по въпросите за младежта, а общини с над 45 000 души население имат задължение да създадат консултативни съвети по въпросите за младежта. Така ще се оформи стабилно гражданско участие на младите хора. Ние направихме първите стъпки към овластяването и позиционирането на  младите хора в центъра на обществения интерес, но имаме още много работа.

Какво предстои?

Вертикалата в политиката за младежите е  – информираност, сътрудничество, реализация. Това са трите основни пункта, които трябва да вървят един след друг, за да успеем да постигнем целта си – младите хора да остават тук и от тях да зависи бъдещето.

Как обаче може да се постигне това?

Тук говорим вече за хоризонталите. Чрез създаване на условия за обмен на знания и информация, чрез които младежите да стъпват смело,  бързо и умело да реализират своите идеи с израстването си. Да имат достатъчно информация за това как да реализират идеите си и да постигнат целите си. Изключително важен е достъпът до ПРАВИЛНАТА информация, която би надградила техните умения и знания и тя стига  лесно и бързо до тях. Младите хора имат необходимост да обменят  идеите си, а това става чрез участия в различни организации – доброволчески, например. Този труд – доброволческият, трябва да се  регулира чрез Закон за доброволчеството.

Много млади хора днес у нас имат необходимост да получат знания за буквално ежедневни неща. Какво смятате да правите в тази посока?

Целта е да се създадат условия за контакт с тези хора. Да им се предадат умения и да могат да се предпазят от  домашно насилие, сексуален тормоз, киберпрестъпност. Да бъдат запознати със здравословен начин на живот и разликата между научно обоснованият такъв и този, който намират в социалните мрежи.

Безспорно един от най-важните инструменти, за да се случи това, което искате, е училището. Имате ли някакви общи проекти с образователното министерство?

 Ангажираността  на МОН е относно часовете, в които децата  да бъдат заети с дейност, която ги обогатява и възпитава, но и дава знания. МОН може да окаже влияние на много от вертикалите и хоризонталите, стига да се преговаря с тях относно предприемане на съвместно сътрудничество за часове за превенция от тютюнопушене, употреба на наркотици и сексуална непредпазливост, както и киберпрестъпност. Тази задача беше поставена под въпрос още в 47НС в комисия по образование, която посещавах, макар, че не бях част от нея. Училището трябва да стимулира участието в младежките парламенти, чрез консултативните съвети в общините над 45 000 души, които  въведохме. Да ги приобщава в места, които са младежки пространства, в които могат да обменят опит, умения, да развиват усета си за социална приобщеност, да участват  в социални дейности и да развиват уменията да общуват и дебатират.

Вие сте спортист, а спортът е особено важен за развитието на децата и младите хора. Какво се случва в тази сфера?

Целта е децата да бъдат ангажирани с някакъв спорт. Заради това за всички  от първи клас нагоре са нужни безплатни спортни уроци. Това е част от националната политика на Продължаваме Промяната за масов спорт. Достъп до спортни занятия трябва да бъде осигурен и за децата в малките населени места, и за децата с увреждания.  За малките професионални спортисти е необходима възможност те да бъдат спонсорирани лично от спонсори, чрез платформа на спортистите, което би помогнало на тях и семействата им  директно да се справят с подготовката, екипировката и 
храната на спортиста. Имаме много идеи и всички тези мерки по хоризонталата  могат да се променят и допълват, но за да може всичко това да се случи трябва да си довършим работата. Разчитаме на всички граждани, които искат техните деца да останат тук и да имат смислен живот и реализация да ни подкрепят с бюлетина номер 9, но и приветстваме гражданите да се научат да свързват с нас и да бъдат по активни в споделяне на проблемите с нас. Това ни дава сила да променяме закони в насоки за гражданите.

„Продължаваме промяната“ е с номер 9 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.