Какво свърши г-жа Вецина като областен управител от Кабинета Петков

Ванина Вецина

Бившият областен управител на Монтана – Ванина Вецина е втора в листата на Продължаваме Промяната за област Монтана.

„Моето детство и животът на родителите ми премина тук, тук са моите приятели и роднини, тук е бизнесът ми, тук е любимото място на моите деца – какъв по-голям стимул да допринеса за развитието на нашия роден край!“, сподели влюбената в родния си край берковчанка.

Ванина Вецина е дипломиран инженер-геодезист във ВИАС-София, има и втора магистратура „Европейска публична администрация“ в Софийския университет. Професионалните й квалификации продължават в УНСС по специалност „Международни отношения и бизнес“, в областта на оценяването-правоспособен оценител в няколко области, а последно – европейски признат оценител на недвижими имоти (REV).

Професионалният път на инж. Вецина започва като експерт в Министерство на земеделието и продължава в банковата сфера. Консултантският бизнес в областта на строителството, основан от баща й преди 25 години, определя развитието й в следващите години. В силен тандем, Ванина Вецина заедно с баща си Димитър Кръстев /изявен общественик с голям принос в развитието на Берковица/ и брат си Пламен Кръстев /известен певец и музикант в област Монтана/, развиват семейния бизнес успешно 15 години на територията на цялата страна. В последните 10 години/до началото на 2022 г./, Ванина Вецина е собственик и управител на фирмата-консултант.

 Ванина Вецина участва активно в обществения живот като председател на Контролния съвет на Камарата на оценителите в България и като член на REV комитет в Сдружение КПО до 2022 г.

Успоредно с това, има опит в управлението на семеен хотел в Берковица. Активното й менажиране в областта на селския туризъм допринася за популяризирането на района:

„Чести гости на града и областта ни са мои приятели, колеги и бизнес партньори. С удоволствие им представям уникалните ни забележителности, а истинско удовлетворение изпитвам, когато се връщат отново и отново“.

Ванина Вецина бе назначена за областен управител на Монтана през януари 2022 година.  Равносметката за  6-те месеца:

✅Посети всичките 11 общини на място и се срещна с кметовете им, обсъди проблемите и предприе мерки за решаването им. „Много областни управители се смениха, но  ние не знаем друг като нея да е идвал на живо при хората. Тази крехка и нежна жена доказа, че може да работи на бързи обороти и така се справи с големия проблем на жителите на селата Студено буче, Д-р Йосифово, Славотин – трафикът на тировете.“, казват кметовете на селата. Местните имаха огромен проблем с преминаващите покрай домовете им ТИР-ове. „По 20 минути стоим на тротоара и не можем да пресечем пътното платно. Къщите се напукаха, а някой са разрушени от камионите. Слава Богу за сега няма жертви“, казаха хората и направиха подписка. На ден през селата преминаваха над 1000 камиона. 

След срещи с хората и публикация на „24 часа“  Ванина Вецина, в качеството си на областен управител, се самосезира и  вдигна институциите на крак. Пътната сигнализация бе направена от Областно пътно управление и ТИР-овете отклонени по Е-79 само за няколко дни , а от МВР съдействаха за въвеждането на новия ред. 

✅Ванина Вецина посвети усилията си на решаването на проблемите във водния сектор като председател на Асоциацията по ВиК. Срещна се с кметовете на 10-те общини, членове на Асоциацията, и с община Берковица, която се обслужва от собствено ВиК. Целта беше общините в областта да  са консолидирани и да кандидатстват за европейско финансиране, което ще осигури мащабно проектиране и ремонт на ВиК мрежата. До решение обаче не се стигна, защото Берковица категорично отказва да стане част от Асоциацията.

✅Вецина внесе в Министерски съвет предложение за изграждането на магистрален шосеен път през Петрохан,  както и за успоредна на него ж.п. линия от София до Берковица.

✅След поредица от срещи с отговорните институции, Ванина Вецина откри и  главната причина за поредното отлагане на ремонта на язовир „Огоста“- явно противоречие на финансовия механизъм за изпълнението. Параграф 4 от Закона за водите създава пречка за реализиране на ремонтите. Според него Държавната консолидационна компания отпуска парите, а те трябва да се върнат от Министерството на земеделието и храните като собственик на язовира. Земеделското министерство обаче няма готовност за това.

✅Вецина активно участва във всички събития, организирани от областните управители, с цел по-добра оперативност, съвместна работа и взаимодействие в решаването на общи проблеми като водоснабдяване, пътна инфраструктура, енергийна ефективност, държавна собственост, образование и култура. Обсъждани са  възможностите за развитие на регионите в сферата на туризма и моделите за подпомагане дейността на училищата и детските градини. На такава среща се подготви предложение за увеличение на заплатите в областните администрации, което беше внесено и одобрено от правителството „Петков“.

✅Ванина Вецина покани Българска банка за развитие (ББР) и с екипа си в областна администрация организира срещата. Бяха представени нови продукти в подкрепа на малките и средни предприятия.  „Вярвам, че предвид новите предизвикателства, събитието е от полза за бизнеса и ще му даде възможности за развитие“. По препоръка на Вецина, след представянето на продуктите и услугите на ББР, участниците в срещата проведоха индивидуални консултации с конкретни въпроси за финансиране на бизнеса си. А с ББР договори ежемесечни посещения в Монтана, за да създаде комфорт за бизнеса на място.

✅В краткото време като областен управител, Вецина посети няколко предприятия в региона и се запозна с проблемите и нуждите на бизнеса на място.

 ✅Ванина Вецина взе участие в разискването на проблеми в земеделието. „Всичките ни действия са в посока да върнем българските плодове и зеленчуци, месо и мляко на трапезата на българина, а един от механизмите е таван на плащанията, за да има средства за малките и средните земеделци. Вече се виждат  положителните ефекти от  действията на Капитан Андреево – ограничен е вносът на млечен концентрат – млекопроизводителите са намерили пазар у нас и самите мандри ги търсят“, каза Вецина, втора в листата за Монтана от “Продължаваме Промяната”.

– Г-жо Вецина, Вие идвате от бизнеса и към всеки проблем подхождате делово, а не чиновнически ?

Да, свикнала съм да вземам бързо решения и да подхождам незабавно към решаване на проблема. Това беше и мой подход в работата ми като областен управител-каквото зависеше от мен и екипа ми – се случваше. 

– Лесно ли се намират решения в Северозапада?

В интерес на истината, имах щастието да работя с много добър екип – заедно намирахме решение на всеки казус. Относно важните решения за Северозапада – не се забавих да ги повдигам  до отговорните институции и да настоявам за бързи отговори.

– С какви нередности се сблъскахте?

Като започнем с нерешени стратегически въпроси от много години – като неизпълнените ремонти на яз. „Огоста“  и корекцията на реката в регулацията на град Монтана, непочистените корита, проблемите с ВиК мрежата и липса на водомери в много ромски домакинства, големи загуби и влошено качество на вода, незаконосъобразни решения на общински съвети в областта, недоволства от кандидат инвеститори, които срещат проблеми в общуването с кметствата,  построени  съоръжения и обекти по проекти без съответната община да има нужда от това. На  места, в които има крещяща нужда от спортна зала, например, е изпуснато времето за кандидатстване. А може би един от най-големите проблеми е страхът, с който живеят хората – страх от местната администрация и определени партийни групи. Хората не смеят да говорят или да изразят мнение, различно от управляващата партия на местно ниво – ако го направят, това може да доведе до откази за решаване на административен проблем, заплахи, липса на дърва за огрев, а дори и до бой  – бях потресена от споделеното ми – побой на жител в кметството на едно от селата, заради изразено различно мнение.

– Каква е картината в този край?

Тъжна… Посетих много села в нашата област, срещнах се с малкото останали жители по места-хората живеят в условия, ненормални за  21-ви век – компроментирани настилки по улици, остаряла ВиК мрежа с чести аварии, ниски доходи, липса на работни места, обезлюдяване, преобладаващо население в пенсионна възраст, а в някой населени места изобщо няма деца. Най-големият работодател са общинските администрации. Няма лични лекари в някои села, няма транспорт и хората няма как да стигнат до по-големия град на пазар или на лекар. Тези, в активна възраст, предпочитат по-голямо населено място с възможности за работа и училища за децата им – като град Монтана и столицата. Във Вършец се строят високозвездни хотели, но жителите се оплакват, че младите напускат и обезлюдяването е факт, заради  липса на работа и ниски заплати. Берковица е с голям потенциал за развитие, но до момента не е експлоатиран. Хората в земеделските райони като Вълчедръм, Медковец, Якимово разчитат на работата на нивите и администрацията. 

– Вярвате ли в Бога? Подпомагате ли храмовете в областта?

-Да, вярвам в Бог, вярвам в ценностите и традициите, вярвам в силата на семейството. Имам чудесно семейство и прекрасни три деца, които ме подкрепят и помагат. Определено посвещаването ми в обществена дейност води до ограничаване на времето, което прекарвам със семейството, затова се старая всеки свободен ден и час да съм заедно с тях.

Едно от първите ми посещения като областен управител беше в Расово, където местната власт и бизнеса споделиха за необходимостта от средства за основен ремонт на манастира „Св. Троица“ – включително и жилищната му част, за да дойдат монаси,  или – ако се налага  бежанци.  Манастирът е собственост на Ефория „Зограф“. С цел съхраняване на християнските ценности и духовността у местното население и възможностите за неделно училище в базата на манастира, бях призована като областен управител за подкрепа и възможност за осигуряване на средства за завършване на обекта.

    Уважаеми съграждани,

Подкрепете ни, защото България наистина има нужда от промяна и не може да чака повече!

Аз съм Ванина Вецина, втора в листата на “Продължаваме Промяната” в Монтана. Ние сме с Номер 9 в бюлетината.

Искам Вашето доверие и подкрепа:

– защото видях проблемите на нашата област отблизо, срещнах се с хората по места, запознах се с вижданията на бизнеса, реших казуси от моята компетенция и потърсих решения по важните въпроси за региона;

– защото имам енергията, капацитета и екип, за да довършим започнатото;

– защото нашият Северозапад трябва възможно най-скоро да се превърне в уютно място за живеене и предпочитана туристическа дестинация! Място за гордост и спокоен живот! Място, в което да живеем без страх;

– защото съм част от прекрасен екип-образовани и интелигентни млади хора, обединени от каузата за Промяна, които без страх се борят за мечтите си;

– защото всеки глас има значение за бъдещето на нашите деца, за ред, спокойствие и благоденствие;

– защото това е моментът, в който си заслужава да се обединим и да се гордеем, че сме българи;

– защото политиката може да бъде място за промяна !

На 2 октомври бъдещето зависи от всички нас!

Продължаваме Промяната е с Номер 9 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!