Яна Кременска е първият носител на Националната литературна награда „Иван Давидков“

Яна Кременска

Яна Кременска е първият носител на Националната литературна награда „Иван Давидков“ – Монтана, 2022. Кметът Златко Живков връчи днес отличието на поетесата от Враца. То й бе присъдено за нейната книга „Нека е всичко“, издадена през 2020 г. Академик Владимир Зарев – председател на журито, излъчило победителите, аргументира неговото решение и определи поезията на Кременска като „изключително чувствителна, пределно искрена, разкриваща една дълбока човешка съдба“.

Акад. Зарев съобщи и поредността на номинираните за наградата на името на Иван Давидков. Журито, в което участваха още Анелия Гешева, Атанас Капралов, Димитър Милов и Мартен Калеев, класира след Яна Кременска – Сашо Серафимов от Добрич, Тони Теллалов от Карнобат, Калина Линкова от Пловдив и Наталия Иванова от София. Поетите бяха представени с видеовизитки, в които прочетоха и свои творби.

При анонса им писателят Мартен Калеев каза: „Поезията е опит да се опише човешката душа, не да се съизмерват мускули. Думите са тихи и пристъпват в душите ни и според това какво ще заварят в тях, редят своите приказки. Абсурдно е да се очаква, че конкурсът ще е произнасяне като последна инстанция за абсолюти – този талантлив, онзи не е. Това е нелепо и ненужно, макар в толкова конкурси да се натрапва това явление.

Опитваме се с този конкурс да си спомним за красивото слово на един голям самобитен талант, успял да остави съкровище от стихове, есета, картини, и десетки текстове, в които усещаме как диша животът и как преглъща сълзите си. Да му се поклоним. Да насърчим неговите следовници. Нито повече, нито по-малко. Ако някой не разбира това, значи не заслужава да разбира философията на живота, и нека си остане жалък самодържец в малката си държавица на неговото самотно его.“

Тони Теллалов беше категоричен в посланието си към организаторите и аудиторията: „Наградите са само върхът на айсберга. Във всеки такъв форум се крие много повече. Най-важното е, че той събира пишещи хора. Затова трябва не само да се пази, а и да се отглежда.“ Церемонията по връчването на НЛН „Иван Давидков“ се състоя в навечерието на Международния ден на поезията – 1 октомври. В началото на събитието писателят Мартен Калеев – инициатор за учредяването на наградата и член на журито, очерта значимостта на творчеството на Иван Давидков. Той го определи като „ярък метафорист“. За приноса му за българската литературна съкровищница говори и акад. Владимир Зарев. В препълнената зала на Художествена галерия „Кирил Петров“ на фона на изложба от живописни платна на Иван Давидков прозвуча запис на гласа на поета, който представи своите творби „Прелюд и фуга“ и „Мелодия за флейта“.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.