Православната църква почита Света Петка

Велика събота е, православният свят очаква Възкресение Христово

Православната църква почита Света Петка. Преподобна Петка е наречена още Българска. Тя живее през 11 век, води благочестив живот, а след смъртта й нейните мощи се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация. Цар Иван Асен IІ ги пренася в Търново, където се пазят до превземането му от турците. По-късно мощите са пренесени в румънския град Яш, където се намират и досега.

В християнската митология Света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности. На Петковден се месят питки. Празничната трапеза  включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.

На този ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

Църквата в местността Рупите събра хиляди вярващи на храмовия си празник. Тя е построена по молба на Ванга. Въпреки делничния ден, в Рупите пристигнаха хора от всички краища на България, за да се помолят за закрила и да потърсят вяра и надежда.

Църквата е осветена на днешния ден преди 26 години и мястото продължава да привлича огромен брой туристи. В непосредствена близост до храма е и къщата, в която Ванга е живяла и е посрещала хората, които търсят помощ от нея.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.