Шах клубът на Младежкия дом е с нов треньор

Шах клубът на Младежкия дом е с нов треньор

30-годишният Людмил Пейчев е новият треньор по шах в Клубът към Общински младежки дом – Монтана. Той прави първите си стъпки този интелигентен спорт в ранна възраст. Още като дете той открива своята любов към шаха и така става възпитаник и състезател на същия този клуб, в който самият той е треньор в момента.

Какво ще направите, за да провокирате интереса на младите и да ги мотивирате да участват в клуба Ви?

Шахът е подходяща игра както за деца, така и за млади хора. Той помага за развиването на определени качества у човека, независимо от възрастта му. Посредством шаха всеки играч развива способността си за концентрация и наблюдателност, издръжливост и психическа устойчивост, самостоятелното аналитично мислене и логиката, въображението и креативност, целенасочеността и упоритостта. Играта на шах учи човек да бъде по-уверен във взимането на решения и развива търпението. Това е стимул за младите хора да се занимават с шах, защото им предстои да се сблъскват с редица предизвикателства, които изискват търпение и увереност в себе си. В полза на подрастващите е да положат усилия и да инвестират време в развиването на качествата си. Освен това при нас ще срещнат и нови приятели. Затова очаквам всички млади хора и деца да се присъединят в клуба и заедно да ставаме не само по-добри състезатели, но и по-стойностни личности.

 • А кои качества разви у Вас шахът?
 • На първо място бих казал решителност. На второ – последователност, наблюдателност и най-важното – търпение. Едно от нещата, които ми харесва в този спорт е възможността да представиш уменията и знанията си по време на състезание. Цялото преживяване представлява едно предизвикателство, поставящо всеки от състезателите в ситуация, която го провокира да мисли с един ход пред противника си.
 • Едно е да си шахматист, друго е да обучаваш деца. Това определено е истинско предизвикателство. Какво е най-важното, за да успее един треньор по шах?
 • Според мен, за да успее един треньор, не само по шах, а в какъвто и да е спорт, е бъде комуникативен, за да създаде добра връзка с учениците, предразполагаща ги да се чувстват свободни да задават въпросите си без притеснения, за да изявят свободно своя талант. Треньорът трябва да представя материала по такъв начин, че да бъде възприет правилно, независимо от възрастта на всеки от групата. Да бъде толерантен и учтив, също е важно.
 • Вие вече имате опит в работата с подрастващи. С какви трудности се сблъскахте?
 • Определено е предизвикателство, че децата са на различна възраст и съответно – на различно ниво. Аз трябваше да оценя правилно нивото на всеки един и предвид това му да представя материала по подходящ начин, по който да го разбере.
 • Мислите ли, че при разрастване на клуба и разделяне на групи според възможностите на децата ще бъде по-лесно да се провеждат занятията?
 • Да, съществува такава възможност и е много добра идея, но за осъществяването й трябва да се увеличат членовете на клуба.
 • Как протича едно ваше занимание?
 • Започваме с кратък преговор на наученото в предходното занимание, след това пристъпваме към решаване на шахматни задачи или така наречените етюди, разглеждане на начални дебюти (първите няколко хода на играта), самото построение и идеята на дебюта. Също така и ендшпил, от немски „край на играта, след като фигурите са разменени“, което всъщност е майсторството в края на играта. И финала – организиране на двойки между участниците.
 • Как възнамерявате да развивате клуба?
 • Мисля, че дори на този етап, в самото начало на сезона на Младежкия дом, има голямо развитие, след като много нови деца посещават редовно заниманията. Смятам, че ще привлека още с организирането на турнири, като междуучилищни с различни възрастови групи, според класовете на децата, така и традиционните смесени турнири, провеждани досега.
 • Има ли бъдеще шахът в България?

Да, определено. Пътувал съм в цялата страна, за да посещавам различни турнири и съм запознат с шахматните школи и клубове в страната. Има треньори, качествена организация и много желаещи деца. Нивото на страната в тази област не е за подценяване.

Албена Николова Клуб „Медии“

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.