Още 200 домакинства от Монтана ще се топлят по-екологично тази зима

Още 200 домакинства от Монтана ще се топлят по-екологично тази зима

Кметът на Монтана Златко Живков връчи първите договори за подмяна на стари отоплителни уреди с нови климатици. Близо 200 домакинства  ще се възползват на този етап от безвъзмездната помощ по проекта за подобряване качеството на атмосферния въздух на община Монтана, финансиран от оперативна програма „Околна среда”. До края на месеца в домовете им ще бъдат монтирани близо 400 климатика.

Проектът дава възможност за подмяна на старите печки и котли на твърдо гориво, които увеличават замърсяването на въздуха с нови екологични уреди на ток, газ и пелети. Той се изпълнява до края на 2023 година и безвъзмездна помощ може да бъде предоставена на 3000 домакинства при определени условия. Приемът на документи  за кандидатстване  продължава.

Шест общини в България, сред които и Монтана, изпълняват проекти  за подобряване качеството на атмосферния въздух по оперативна програма „Околна среда”.

„Този проект е изключително важен за община Монтана. Чрез  него не само ще бъде подобрена околната среда и качеството на живот на хората, но ще им  помогне в сложната социално-икономическа ситуация,  в която се намира страната ни в момента”, заяви кметът Живков.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.