Започна процедура по съгласуване за тунел под Петрохан

Отриха тяло на жена на път в Монтанско
Снимка: "Монтана 24"

Процедура по съгласуване на заданието за Оценка за въздействието върху околната среда за изграждане на тунел под Петрохан е започнала на 8 ноември. Това стана ясно на заседание на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, на което беше изслушан регионалният министър Иван Шишков. Той допълни, че трасето през Петрохан е по-рационално от изграждащото се в момента през прохода Шипка:

„Тунел под Петрохан е много, много отдавна мислен. За съжаление е игнориран. Като регионален министър мога единствено да ви призова да мислите в тази посока- връзката от Видин към Кулата е с около 70-80 километра по-къса, ако мине през Петрохан. Тоест, тази връзка, която в момента изгражда държавата и плаща, е със 70 километра по-дълга и освен това ще утежни още повече трафика по магистрала „Хемус“. Аз съм коментирал с колегите от АПИ (Агенция „Пътна инфраструктура“- бел. ред.), че пътят трябва да е достатъчно широк, достатъчно скоростен, за да може да поеме тежкотоварния трафик.“

Процедурата за екооценка на проекта за тунел под Петрохан е забавена с година и половина, коментира народният представител от Видин Росица Кирова. Тя също заяви, че трасето трябва да бъде изградено така, че да дава възможност за преминаване през него на тежкотоварни превозни средства, т.е. да се проектират и изградят две ленти за целия участък София – Монтана, с тунел с две тръби през прохода Петрохан.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.

ЧРЕЗРадио Видин