Проф. Стоянович идва в Монтана за отбелязването на годишнина от обявяването на Монтана за град

Проф. Стоянович идва в Монтана за отбелязването на годишнина от обявяването на Монтана за град

Среща-разговор с проф д-р Петър Стоянович (от Института по история при БАН) е първата официална проява, с която започва тържественото отбелязване на 131-та годишнина от повторното обявяване на днешна Монтана за град. На тази среща ще бъде представена личността на Фердинанд I (1887 – 1918), наред с безспорните приноси на монарха за модернизацията на управляваната от него българска държава. Събитието ще се състои на 30 ноември от 14:00 ч. в Експозиционната зала на Регионалния исторически музей (ул. „Граф Игнатиев“ 3). Разговорът с проф. Стоянович ще бъде базиран върху негови монографични изследвания, издадени през последните две години – „Пътят към София“ (2021) и „Фердинандеум“ (2022).

В първата монография ‚Пътят към София“ е проследена подробно фамилната история и съответно средата, в която израства и се формира като личност бъдещият български княз (след 1908 г. – цар) – Фердинанд Сакс Кобург и Гота, роден през 1861 г. във Виена.

Новото научно изследване на проф. Стоянович – „Фердинандеум“, в обем от над 800 страници, е „книга за човек, който нито е ангел, нито е особено симпатичен като характер, но е човек, без когото България нямаше по никакъв начин да изглежда такава каквато тя стана само за 25 години.“

Нека припомним, че с указ, подписан на 2 декември 1891 г. от тогавашния български владетел, село [Голяма] Кутловица придобива по-висок административен статут под ново име – град Фердинанд, което носи повече от половин век. За пръв път Монтана се споменава като муниципий (град с прилежащата му околност) в каменен надпис, датиран от 160 – 161 г.

На 131-годишнината от обявяването на градския статут на Монтана е посветен и концертът „Отражение“, който ще започне в 18:30 ч. на 2 декември. На сцената на изцяло обновеното Народно читалище „Разум“ ще блеснат Орлин Горанов, солистите Теодора Петрова, Миряна Калушкова, Гергана Стоянова и Оркестъра на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново. Под палката на диригента Георги Патриков ще прозвучат популярни арии от мюзикъли като „Фантомът на операта” на Андрю Лойд Уебър, „Уестсайдска история” и рок операта „Исус Христос” на Ленард Бърнстейн, „Порги и Бес” на Джордж Гершуин. Подбраният репертоар е балансиран с творби на български композитори като Вили Казасян, Красимир Гюлмезов, Морис Аладжем, Мария Нейкова.

На 2 декември ще бъдат запалени и светлините на новата елха, с което ще започнат коледните празници в Монтана. Богатата им програма включва концерти, изложби, конкурси.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.