Мажоретният състав на Младежкия дом очаква нови попълнения

Мажоретният състав на Младежкия дом очаква нови попълнения

Луиза Стефанова – ръководител и хореограф на Мажоретния състав и Клуб по спортни танци „Астра” към Общинска младежки дом – Монтана, както и нейните възпитанички канят всички момичета на възраст от 4 до 19 години да станат част от техните редици!

Единственото условие за момичетата е да са готови, както да се трудят много, така и да се забавляват. Плюс е, ако са стройни и привлекателни, с усет за ритъм и добра двигателна култура. Наред с придобиването на танцови умения, изграждането на дисциплина, поддържането на стройна фигура и укрепването  на здравето, Мажоретният състав е перфектна възможност за създаването на нови приятелства. Фестивалните турнета в България и в чужбина не само сближават мажоретките, а и са шанс за опознаят различни места и култури. Концертните участия на малки и големи сцени пред публика носят удовлетворение и щастие. Виктория Рачина, Валерия Димова и Борислава Ангелова – дългогодишни мажоретки, са единодушни, че новодошлите момичета няма да съжаляват за решението си да бъдат част от състава. Той има своята традиция и над 4 десетилетия е сред най-атрактивните творчески формации в града ни.

Мажоретното изкуство се заражда в Монтана още през 1982 г., когато  на 7 ноември Малион Малионов – създателят на първия мажоретен състав в града към НЧ „Разум”, заедно с Луиза Стафанова, помощник и съхореограф, поставят спектакъла „Зората на октомври” в чест отбелязването на Октомврийската революция, избухнала през 1917 г.  В него участват 40 мажоретки, съпроводени от музика, изпълнявана от 40 младежи от оркестъра на читалището. И въпреки че публиката посреща непознатите по онова време за нея танци с голям възторг, съставът продължава своето съществуване едва 3-4 години.

Но през 2002 г., по инициатива на Луиза Стефанова, той се възражда. Мажоретният състав е възстановен към Младежкия дом в Монтана. Групата оповестява тържествено новото начало със спектакъла „20 години по-късно”, поставен на сцената на театъра заедно с Духов оркестър „Дико Илиев“ към Народно читалище „Разум“. За първото си представление новите момичета се сдобиват с палки, направени от тръба и обвити в синьо и бяло тиксо, но обличат старите костюми на първите мажоретки. След като обществеността приема новото изкуство с въодушевление, съставът получава подкрепа от кмета на Община Монтана  – г-н Златко Живков. Закупени са нови костюми, ботуши и оригинални палки – батони. Така момичетата започват своите участия не само на много представителни събития в града, но и на фестивали в и извън страната – в Турция, Франция, Германия, Италия. Партнират си не само с оркестъра на читалището и Vivo Montana, но и с оркестъра от Свиленград.

Всеки който се е докоснал до някаква част от изкуството – музика, свирене на инстумент, пеене или танци – това вече остава в сърцето. Така е и с мажоретните танци, на които съм посветила 40 години от живота си – първо като самодейка, а след това като хореограф. При работата с децата са необходими подход и търпение, които се изграждат с практиката. С годините се добива опит, но удовлетворението да гледаш децата как маршируват по улиците или в зала, е най-силният стимул да правиш това, което обичаш.” – споделя Луиза Стефанова. Няма да е преувеличено, ако се каже, че тя създава традицията на мажоретните танци в Монтана.

А иначе, мажоретните танци се зараждат преди повече от 100 години във Франция, когато маршируват само мъже. Жените се присъединяват през 1923 г. В САЩ мажоретките се свързват предимно с участията си в спортни мероприятия, докато в Европа се наблюдават както спортни прояви, така и по-класически паради, в които вървят пред маршируващите оркестри.

Цвети Георгиева

Изабел Спасова

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.