Обявиха Монтана за европейски град на спорта за 2023 година

Обявиха Монтана за европейски град на спорта за 2023 година

Ново европейско признание получи България по време на годишната Церемония на европейските градове и столици на спорта в Брюксел. ACES EUROPE връчи титлата „Европейски град на спорта за 2023 г.“ на Монтана и званието „Европейски малък град на спорта за 2023 г.“ на Бяла, област Варна. В сградата на Европейския парламент над 400 присъстващи станаха на крака и аплодираха българските представители с поредното авторитетно признание, предаде Радио Видин. 

Наградата идва след визити на оценителна комисия и покриване изискванията на специален въпросник по всички аспекти и критерии, свързани със спортната политика на общините. 

Флаговете и титлите бяха връчени на пратениците на двете общини, водени от кметовете- Златко Живков и Пеньо Ненов. Те са в белгийската столица по покана на евродепутата Андрей Ковачев, за да обменят опит с колегите си от сходни европейски градове за добрите практики в областта на спорта и активния начин на живот. 

„За нашия град е голяма чест да бъде удостоен с тази титла. Важно признание, но и нов хоризонт за повече възможности за спорт и активен, здравословен начин на живот,“ каза кметът на Монтана Златко Живков по време на церемонията. Званието бе прието като оценка за направеното досега, но и като отговорност и стимул за бъдещите дейности от кмета на Бяла Пеньо Ненов, единственият градоначалник, който е активен състезател в професионалния волейбол у нас.

Изборът е базиран на възможностите и намеренията на съответните населени места, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности. Традиционно, отличията и флаговете се връчват от председателя на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта ACES EUROPE Джан Франческо Лупатели, чиято е и инициативата за самия конкурс от 2001-ва година насам. Монтана и Община Бяла получиха престижното звание в препълнената Заседателната зала на Европейския парламент, на събитието присъстваха представители на градове и общини от цяла Европа, високопоставени гости от Европейската комисия и евродепутати. 

До този момент 14 български населени места вече са лауреати на престижните награди на ACES EUROPE, което поставя страната ни сред отличниците по този показател на континента. През 2014 година София спечели титлата „Европейска столица на спорта“, а през годините Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Варна, Пазарджик, Горна Оряховица, Панагюрище и Монтана бяха обявени за европейски градове на спорта. В инициативата бяха отличени като „Малък град на спорта“ Банско, Сандански, Чепеларе и Бяла, а Албена стана първият в историята „Европейски курорт на спорта“. Наред с това, преди 3 дни София получи знамето за „Световна столица на спорта“ през 2024 г., градът бе приветстван с титлата и по време на официална церемония в Брюксел. 

ACES EUROPE разширява мащабите на проекта, като вече пета година определя „Световна столица на спорта“. Глобалният формат се осъществява с помощта на основни международни организации като Обединените нации и др. Титлата „Световен град на спорта“ бе въведена в сътрудничество с ЮНЕСКО. Дебютно през 2019 г. бе отличен Абу Даби, за периода 2020-2021 г. званието бe в Гуадалахара, за настоящата 2022 г. е в Мадрид, през 2023 г. ще бъде в Коня, след което турският град ще предаде щафетата на София.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.