Шофьорка осъди пътната агенция заради дупка на пътя

Районен съд – Монтана осъди Агенция Пътна инфраструктура/АПИ/ да заплати на застрахователна компания щетите причинени на автомобил от дупка по републикански път. На 17 септември 2021 г. „Фолксваген Пасат“ се движел по път Е-79 от Монтана за Белоградчик.  

На км 82+500 колата, управлявана от Н. Д. К., попаднала в необезопасена и необозначена дупка и реализирала ПТП, при което били увредени предна и задна десни гуми и предна и задна джанти. За случая са били уведомени органите на реда и служител на „Пътна полиция“ съставил на място констативен протокол.

За настъпилото събитие е била информирана и застрахователната компания, с която собственикът на автомобила имал сключена застраховка „Пълно Каско“. Образувана била и преписка и компанията изплатила на собственика на автомобила обезщетение от 361,98 лева. След изплащането на сумата застрахователите поканили  АПИ, стопанисваща пътя и отговаряща за неговата изправност, да възстанови изплатените средства по щетата, но плащане не било извършено и дружеството предявило иск пред съда. След като се запозна с документите по делото и изслуша страните, съдът обяви иска за основателен.

„Няма данни водачът да се е движел с несъобразена скорост или по начин, който да причини по негова вина настъпилите увреждания по автомобила…Съгласно Закона за пътищата републиканските пътища са изключителна държавна собственост, управляват се от АПИ и лицата, които ги стопанисват, са длъжни да ги подържат изправни и да осигурят условия за непрекъснато, безопасно и удобно движение… Дружеството, стопанисващо пътния участък, е било длъжно да предприеме своевременно действия по отстраняване на възникналото препятствие на пътя и обезопасяването му!“, обяви съдът и осъди АПИ да заплати на застрахователната компания 361,98 лева – заплатено застрахователно обезщетение заедно със законната лихва, както и направените по делото разноски от 545 лева.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Монтана в двуседмичен срок.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.